Nyár végére elkészülnek a Trump-fal prototípusai

  • narancs.hu
  • 2017. június 28.

Külpol

A teljes határzár megépítése 3 évig tart.

Szeptemberre kell elkészülnie az amerikai-mexikói határra tervezett fal prototípusainak – adta hírül a The Guardian az Amerikai Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatala (Customs and Border Protection, CBP) közleményére hivatkozva.

Az építésért 4-8 cég versenyezhet, az első falakat pedig San Diego határában állítják fel.Nem véletlenül  esett a választás San Diegóra: a kaliforniai városnál az elmúlt évben közel 800 illegális határsértés történt.

A teljes határzár megépítése több, mint három évig tarthat és 21,6 milliárd dollárba kerülhet,  a Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security, DHS) csak a prototípusok megépítésére 20 millió dollárt különített el. A kormány 1,6 milliárd dollár tartalékolására kért engedélyt a kongresszustól, amit azonba még nem szavaztak meg.

false

 

Fotó: The Guardian

A fal nem fogja a teljes határszakaszt lefedni, vannak olyan területek, ahol egyszerűen szükségtelen látják a megépítését, mert a természeti és domborzati viszonyok gyakorlatilag átjárhatatlanná teszik a területet.

Trump elnökválasztási kampányát két évvel ezelőtt a mexikói védőfal megépítésének ígéretével kezdte, amikor a mexikói bevándorlókat bűnőzőknek és erőszakosoknak nevezte. Elnöksége első hetében alá is írta az erről szóló rendeletet.

Figyelmébe ajánljuk