Szlovák belügyminiszter: A testőrök mentették meg Fico életét

  • narancs.hu
  • 2024. május 18.

Külpol

A rendőrség több mint 40 közösségi médiában elkövetett gyűlöletkeltést vizsgált. 

Matúš Šutaj Eštok a TA3 hírtelevíziónak adott interjút, melyben többek között beszélt arról, hogy a gyűlölet terjedését meg kell fékezni, emiatt változások várnak Szlovákiára. Kitart viszont amellett is, hogy a biztonsági intézkedések tekintetében nem merült fel hiányosság a handlovái kormányülést követő merénylet kapcsán – írja a parameter.sk

Emlékeztetett, a támadó első szavaiból világossá vált, hogy politikai indíték vezérelte, mivel nem értett egyet a kormány politikájával. Ugyanakkor a vizsgálat tovább folytatódik, amiről ő nem nyilatkozhat, sőt, nem is rendelkezik információkkal, mivel nem avatkozhat bele a nyomozásba.

A rendőrség pillanatnyilag a közösségi médiában elkövetett több mint 40 esetet vizsgál gyűlöletkeltés és -terjesztés ügyében. „Ha valaki azt mondja, hogy a támadónak be kellett volna teljesítenie a tervét, az nem vicc” – fogalmazott. Ő maga és Richard Glück Smer-képviselő is kapott konkrét fenyegetéseket.

 
Rendőrautóhoz kísérnek egy férfit 2024. május 17-én egy lévai lakótelepi épület előtt, ahol a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletet elkövető férfi lakik. A politikust előző nap Nyitrabányán négy lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi.
Fotó: MTI/AP/TVNoviny
 

Hozzátette, a fenyegetőt elfogták, és meggyanúsították, és a továbbiakban is így járnak el a dezinformátorokkal szemben, intenzív fellépést hirdetett meg a közjogi méltóságok és újságírók elleni fenyegetőzőkkel szemben. Felhívta az emberek figyelmét, hogy inkább kerüljék el a problémákat.

Szerinte javítani kell a legfőbb közjogi méltóságok lakhelyének bebiztosításán. Emlékeztetett a márciusi incidensre, mely során egy nő bejutott Zuzana Čaputová köztársasági elnök házának udvarára. „Vannak dolgok, amiket be kell szerezni és pont. Nem lehet minden pénzkérdés” – szögezte le. 

Kitart amellett, hogy a handlovái kormányülést követően a biztonsági intézkedések a lehető legmagasabb színvonalon voltak. „Nem értem, hogy képesek valamilyen világbajnok fotelhuszárok értékelni a testőrök munkáját” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a testőrök mentették meg a miniszterelnök életét.

A Robet Ficót ért merénylettel kapcsolatos híreinket erre a linkre kattintva olvashatja el. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk