Kelet-közép-európai szomszédaival szemben a cseh kormány támogatja az azonos neműek házasságának legalizálását

  • narancs.hu
  • 2018. június 23.

Külpol

Na, erre Magyarországon nem mostanában kerül sor.

Pénteken jelentette be a cseh kormány, hogy a tervek szerint törvényileg engedélyezik az azonos nemű párok házasságát. Ezzel Csehország lehet az első ilyen posztszocialista ország.

Csehországban egyébként 2006 óta lehetősége van az azonos nemű pároknak, hogy regisztrált élettársi kapcsolatban éljenek.

A házasságra is lehetőséget adó törvényjavaslatot többpárti munkaként 46 képviselő állította össze, érvelésük szerint azért van a törvényi változásra szükség, mert a meleg párokat is megilleti, hogy házasodjanak.

A törvényjavaslatnak persze nem mindenki örül: 37 képviselő nyújtott be egy olyan (ellen)javaslatot, amely alkotmányban rögzítené, hogy házasság csak férfi és nő között köttethet.

A házasságot engedélyező törvényhez egyszerű többség is elég a parlamentben, ám az alkotmánymódosításhoz a cseh kormány 200 képviselője közül minimum 120 szavazatára szükség van.

A törvényjavaslat bejelentésével a miniszterelnök, Andrej Babiš közölte, a kormány a házasságot legalizáló törvényjavaslatot fogja támogatni. Ugyanakkor még kérdéses, hogy mikor kerül sor az ezt érintő szavazásra, mert a tavaly októberi választások óta kisebbségi kormány vezeti az országot, nem túl stabil a kormányzó erő a parlamentben, folyamatosan koalíciós tárgyalások zajlanak.

Egy májusi közvélemény-kutatás szerint a csehek 50 százaléka támogatja a házasság engedélyezését, míg 74 százalékuk elfogadja a jelenleg érvényes élettársi lehetőséget is.

(Reuters)

Figyelmébe ajánljuk