Sztrájkolnak a Ryanair-pilóták a koronavírus előtti fizetésükért

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 14.

Külpol

Rég nem látott értékben dübörög a tömegturizmus, az ír légitársaság mégsem emeli vissza a járványhelyzet miatt csökkentett fizetéseket.

A brüsszeli Charleroi repülőtéren 88, hétfőn és kedden induló vagy érkező Ryanair járatot töröltek az ír fapados légitársaság pilótáinak sztrájkja miatt – írja a Brussels Times. A Ryanair belgiumi pilótái és a a társaság között zajló nézeteltérés miatt ezen a nyáron kétszer is sztrájkba léptek a dolgozók: egyszer a július 15-16-i hétvégén, amikor 120 járatot töröltek, később július 29-30-án, ami közel száz járatot érintett.

A pilóták követelése nem tűnik olyan indokolatlannak: azt szeretnék, hogy állítsa vissza a társaság a fizetésüket a koronavírus-járvány előtti összegre, ugyanis akkor 20 százalékkal csökkentettek minden bérezést.

Ezt annak ellenére sem tették meg eddig, hogy már nemcsak a járványnak van vége, de a cég anyagi nehézségeinek, hiszen újra nyereséget termelnek. Emellett azt tervezik, októbertől felmondják  valamennyi Belgiumban állomásozó pilótája munka- és pihenési rendjét garantáló kollektív szerződést, annak ellenére, hogy ez törvényellenes.

A pilótákkal könnyű egyetérteni, hiszen júliusban már hetedik hónapja dübörög annyira a tömegturizmus, hogy az a járvány előtti szintet is meghaladta sok helyen annak ellenére, hogy a repülőjegyek és a szállodák is jelentősen megdrágultak mindenhol Európában.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk