A Wagner-csoportot népszerűsítő oroszokat fogtak el Lengyelországban

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 14.

Külpol

Moszkvában nyomott matricákkal szórták volna tele Krakkót és Varsót.

A Wagner csoportot népszerűsítő matricák terjesztése miatt őrizetbe vettek két orosz állampolgárt Lengyelországban - közölte hétfőn Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter. A két férfi Krakkóban és Varsóban terjesztette a propagandaanyagokat. A lengyel Belbiztonsági Ügynökség (ABW) a rendőrséggel együttműködve vette őket őrizetbe, többek közt kémkedés vádjával.

A belügyminisztérium sajtóosztálya szerint a gyanúsítottak, Alexej T. és Andrej G. múlt csütörtökön krakkói, majd pénteken varsói házfalakat ragasztották ki a Wagner csoport logóját ábrázoló matricákkal, „We are here. Join us (Itt vagyunk. Csatlakozz hozzánk)” felirattal, a matricákon egy orosz nyelvű honlapra vezető QR-kód is szerepelt. A belügy szerint a két orosznál összesen 3000 hasonló anyag volt, amit valószínűleg Moszkvában szereztek be. A tevékenységükért akár 500 ezer rubelt (1,7 millió forint nagyjából) kaphattak. A 3000 matricából nagyjából háromszázet helyeztek ki.

Alexej T. és Andrej G. azt tervezte, hogy szombaton elhagyják Lengyelországot. Őrizetbe vételük után a krakkói ügyészség szervezett bűnözéssel és korrupció elleni harccal foglalkozó részlegén hallgatták ki őket.

Karol Borchólski, a lengyel ügyészség sajtóosztályának munkatársa közölte a sajtóval, hogy a két férfit többek között a külföldi hírszerzés javára folytatott kémkedéssel, egy terrorista bűntettek elkövetését célzó, nemzetközi fegyveres bűnszervezetben való részvétellel, valamint tiltott nemzetközi zsoldoscsoportba való toborzással gyanúsították meg. Az említett tettekért tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az ukrajnai háborúban bevetett orosz katonai magáncég, a Wagner Belaruszba való áttelepítése miatt Varsó megerősítette a fehérorosz határ védelmét, vezető lengyel politikusok pedig arra figyelmeztetettek, hogy a zsoldosokat felhasználhatják a lengyel-fehérorosz határ destabilizálására. A félelem nem tűnik alaptalannak, hiszen Aljakszandr Lukasenka, a Wagnert mostanra nagyjából teljesen finanszírozó ország diktátora is viccelődött vele, hogy az ukrán front után szívesen átmennek az általa vendégül látott katonák Varsóba is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk