191 ukrajnai magyar állampolgár kért konzuli védelmet

  • narancs.hu
  • 2022. február 24.

Külpol

És 154-en éltek ezzel a lehetőséggel azok közül, akik Oroszországban tartózkodnak.

Teljesen lezárták az orosz támadás miatt Ukrajna légterét, ezért négy Wizz Air-gép nem tudott visszatérni az országból – tájékoztatott Szijjártó Péter külügyminiszter, akit a HVG idézett.

A magyar külügyminiszter azt mondta, a kijevi magyar nagykövetség működik, az ukrán fővárosban rekedt magyarok felkereshetik személyesen, és telefonon is elérhetőek a követségi dolgozók – ha épp nincsenek éppen az alagsorban egy légvédelmi riadó miatt.

Ha a követséget nem lehet elérni, Szijjártó Péter azt javasolja, hívják az emberek a Konzuli Szolgálatot.

A Kárpátalján bevezetett katonai közigazgatás és a határzár miatt nehéz helyzetbe került kamionosokról is tud a magyar külügy, és igyekszik mindent megtenni azért, hogy az érintett emberek biztonságos helyre jussanak, vagy folytatni tudják az útjukat. 

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint Ukrajnában most 191, Oroszországban pedig 154 magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemre.  A magyar külképviseletek a lehetőségekhez mérten igyekeznek velük tartani a kapcsolatot.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk