Teljesen kiszorították a klímaaktivistákat a lerombolásra ítélt német faluból

  • narancs.hu
  • 2023. január 15.

Külpol

Barnaszénbánya lesz Lützerath területén, a helyiek telkeit már korábban megvette egy nagy cég.

A mai nap már csendesebben telt az Észak Rajna- Veszfália tartományban található, évek óta elnéptelenedett faluban, ahol barnaszénbányát fognak nyitni. A kétutcás falut azonban elfoglalták a klímaaktivisták, akik beköltöztek az épületekbe, hozzákötözték magukat az oszlopokhoz, és élénk sajtófigyelem közepette védték a helységet a ledózerolástól. „Már nincsenek aktivisták Lützerarth-ban” – közölte a német rendőrség szóvivője.

A klímaaktivisták között a hétvégén Greta Thunberg is megjelent, sőt közelharcba keveredett a rendfenntartó erőkkel.

A Lützerath közelében fekvő barnakőszénbánya az RWE nevű német energiacég tulajdona, a terület több mint 280 millió tonna barnaszenet rejt. Az elhagyatott falut három évvel ezelőtt népesítették be klímaaktivisták. Az európai energiaválság miatt a falu lerombolásáról éppenséggel zöldpárti politikusok állapodtak meg az RWE-vel.

A Deutshe Welle korábbi videóriportja a helyszínről.

(DW)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk