Tízezer műtárgyat vittek el az oroszok a herszoni múzeumból az ukrán felszabadítás előtt

  • narancs.hu
  • 2023. január 4.

Külpol

 Nagyjából a gyűjtemények négyötödét vitték magukkal.

A Herszoni Művészeti Múzeum gyújteményének nagyjából 80 százalékát, 10 ezer műtárgyat loptak el az orosz katonák – közölte az Ukraine World. A lap úgy tudja, hogy a szobrokat és festményeket valószínűleg a Krímbe szállították.

Herszont 2022 márciusának első napjaiban foglalták el az oroszok. Mint ismert, a háború elején ez volt az első nagyobb város, amely orosz kézre került, és az első, ahol látszott már a háború elején, hogy az orosz hadsereg nem fog tudni akadálytalanul áthaladni Ukrajnán, mert komoly ellenállással kellett megküzdeniük a saját logisztikai problémáik mellett. Ukrajna novemberben szabadította fel a várost, ezt követően kezdődhetett meg a károk összesítése. A művészeti károk még a kisebb bajok közé tartoznak, ukrán összesítések szerint négyszáznál is több háborús bűncselekményt tártak fel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk