Annyi a Covid-halott Kínában, hogy már nem bírják a krematóriumok

  • narancs.hu
  • 2023. január 4.

Külpol

Egyes információk szerint az országban naponta több tízezren halhatnak meg koronavírusban.

Annyian halnak meg Kínában a koronavírus-járvány újabb hullámában, hogy a krematóriumok már nem bírnak a holttestekkel – írja a Bloomberg. A lap szerint a hamvasztás ára is az egekbe szökött, és a holttestek csak felhalmozódnak.

Mint ismert, Kínában azután robbant be ismét a koronavírus, hogy tavaly ősszel először fokozatosan, majd teljesen feloldották a több mint két évig érvényben tartott kijárási korlátozásokat. A vírus azt követően kezdett azonnal terjedni a rosszul átoltott kínai lakosságban, mostanra több millió fertőzött lehet.

Bár hivatalos adatok nincsenek, a Kínában tartózkodó külföldi újságírók beszámolói szerint az országban naponta több tízezren halhatnak meg koronavírusban. A Bloomberg tudósítója szerint például több városban is a szokásos szám négyszeresére-ötszörösére nőtt a halálesetek száma.

Az amerikai lapnak egy temetkezési dolgozó azt mondta: annyi megkeresést kapnak, hogy már egyáltalán nem tudják kezelni azokat, elveszítették a kontrollt. A halottak hozzátartozói pedig arról panaszkodnak, hogy azt sem tudják, mikor tudnak elbúcsúzni a halottaiktól.

Az interneten olyan videók is terjednek, amelyeken emberek kínai lakótelepeken a házak között égetnek valamit, a videók posztolói szerint a halottakat. Ezeket azonban nem lehet leellenőrizni, a videóról nem megállapítható, hogy tényleg embereket égetnek-e el.

Legutóbb a WHO arra kérte Kínát, hogy ossza meg velük a koronavírus-fertőzöttek és a halottak számát, illetve a járványra vonatkozó egyéb adatokat, de ez azóta sem történt meg. Az egyre több fertőzött ellenére a korlátozások feloldása utazási rohamot indított Kínában, ami tovább pörgetheti a járványt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk