Kamala Harris lett Biden alelnökjelöltje

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. augusztus 12.

Külpol

A jamaicai és indiai származású ügyésznő jelölését többen történelmi lépésnek nevezték.

Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje kedden közleményben tudatta, hogy az 55 éves kaliforniai szenátort, egykori ügyészt, Kamala Harrist választotta alelnökjelöltjének.

Kamala Harrist több demokrata párti politikus és elemző ünnepelte kedden este, mint az Egyesült Államok történetének első afroamerikai női alelnökjelöltjét. Többen ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy pontosabb, ha a politikusnőt színesbőrűnek nevezik: Harris közgazdász édesapja ugyanis jamaicai, kutatóorvos édesanyja pedig indiai bevándorló volt az Egyesült Államokban.

Harris a harmadik női alelnökjelölt az amerikai történelemben.

Közleményben Joe Biden úgy fogalmazott: azért választotta Harrist, mert "készen áll az irányító szerepre" és "átérzi azt a fájdalmat, amelytől nemzetünkben ma oly sokan szenvednek".

Az életrajzok szerint Kamala Harris a kaliforniai Oaklandben született, szülei válása után rákkutató édesanyja egyedül nevelte fel őt és a húgát, s bár egyetemet végzett és ügyész lett San Franciscóban, gyermekként megtapasztalta az Egyesült Államokban akkor széles körben és naponta érzékelhető faji megkülönböztetést.

Kamala Harris ügyészi, majd politikusi pályafutását elemzők "briliánsnak" írják le, amely "méltó az amerikai álomhoz". Az Egyesült Államokban a híres Howard Egyetemen diplomázott, amelyet Amerika történelmi fekete egyetemei és főiskolái között tartanak számon. A Howard Egyetem után Harris a Kalifornia Egyetemen szerzett jogászi diplomát, s egy kerületi ügyészi irodában kezdte karrierjét. 2003-ban San Francisco kerületi ügyésze lett, majd megválasztották Kalifornia igazságügyi vezetőjévé. Két cikluson keresztül töltötte be ezt a megbízatást. Közben a Demokrata Pártban is aktív volt. 2016-ban a szövetségi kongresszus szenátorává választották.

A szövetségi fővárosban szenátorként akkor hívta fel magára az országos figyelmet, amikor a szenátusban meghallgatták a Donald Trump amerikai elnök által jelölt Brett Kavanaugh főbírót, illetve William Barr igazságügyminiszter-jelöltet. Tavaly versenybe szállt a Demokrata Párt elnökjelöltségért is, de már tavaly decemberben felfüggesztette a kampányát, s idén márciusban Joe Bident biztosította a támogatásáról.

Neked ajánljuk