Trump új videója: elítélte az erőszakot, de nem mondott semmit az impeachmentről

  • narancs.hu
  • 2021.01.14 08:43

Külpol

Szerinte támadás érte a szólásszabadságot.

Mint arról beszámoltunk, az amerikai képviselőház szerdán megszavazta a republikánus párti Donald Trump amerikai elnök felmentését célzó eljárás (impeachment) megindítását lázadás szításának vádjával a Capitolium ostroma miatt. A 222 demokrata párti honatya mellett tíz republikánus párti képviselő is támogatta az impeachment megindítását. Ezzel Trump az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a hivatali felmentési eljárás megindítására szavazott.

Az impeachment megindításának megszavazása után Donald Trump videót tett közzé, amelyben  kijelentette:

„Szeretném nagyon világosan kifejezni magam, egyértelműen elítélem az erőszakot, amelynek a múlt héten lehettünk tanúi. Az erőszaknak és vandalizmusnak semmi keresnivalója sem az országunkban, sem a mozgalmunkban”

Arra reagálva  hogy a legnagyobb közösségi oldalak (a Twitter, a Facebook, az Instagram és a YouTube is) felfüggesztették vagy törölték a csatornáit, a január 20-ig hivatalban lévő elnök  a „szólásszabadság ellen elkövetett, példátlan támadásról” beszélt. Ám sem az impeachmentre nem reagált, sem pedig arra, milyen szerepe volt a Capitolium ostromáig vezető eseményekben.

Trump a videóüzenetében elmondta, hogy utasította a szövetségi ügynökségeket, hogy „minden szükséges eszközt felhasználva fenntartsák a rendet Washingtonban” az elkövetkező egy hétben. Kijelentette, hogy minden amerikainak joga van békésen tüntetni, de ne legyen erőszak, törvénysértés vagy bármilyen vandalizmus - Nemzeti Gárda több ezer katonája fogja biztosítani, hogy az átmenet biztonságosan menjen végbe.

 (telex, hvg.hu, Guardian)

 

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.