Trump új videója: elítélte az erőszakot, de nem mondott semmit az impeachmentről

  • narancs.hu
  • 2021. január 14.

Külpol

Szerinte támadás érte a szólásszabadságot.

Mint arról beszámoltunk, az amerikai képviselőház szerdán megszavazta a republikánus párti Donald Trump amerikai elnök felmentését célzó eljárás (impeachment) megindítását lázadás szításának vádjával a Capitolium ostroma miatt. A 222 demokrata párti honatya mellett tíz republikánus párti képviselő is támogatta az impeachment megindítását. Ezzel Trump az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a hivatali felmentési eljárás megindítására szavazott.

Az impeachment megindításának megszavazása után Donald Trump videót tett közzé, amelyben  kijelentette:

„Szeretném nagyon világosan kifejezni magam, egyértelműen elítélem az erőszakot, amelynek a múlt héten lehettünk tanúi. Az erőszaknak és vandalizmusnak semmi keresnivalója sem az országunkban, sem a mozgalmunkban”

Arra reagálva  hogy a legnagyobb közösségi oldalak (a Twitter, a Facebook, az Instagram és a YouTube is) felfüggesztették vagy törölték a csatornáit, a január 20-ig hivatalban lévő elnök  a „szólásszabadság ellen elkövetett, példátlan támadásról” beszélt. Ám sem az impeachmentre nem reagált, sem pedig arra, milyen szerepe volt a Capitolium ostromáig vezető eseményekben.

Trump a videóüzenetében elmondta, hogy utasította a szövetségi ügynökségeket, hogy „minden szükséges eszközt felhasználva fenntartsák a rendet Washingtonban” az elkövetkező egy hétben. Kijelentette, hogy minden amerikainak joga van békésen tüntetni, de ne legyen erőszak, törvénysértés vagy bármilyen vandalizmus - Nemzeti Gárda több ezer katonája fogja biztosítani, hogy az átmenet biztonságosan menjen végbe.

 (telex, hvg.hu, Guardian)

 

Figyelmébe ajánljuk