Túl erős volt Magyarországnak az orosz-ukrán háború évfordulójára kiadott EU-s nyilatkozat

  • narancs.hu
  • 2024. február 23.

Külpol

A Szabad Európa forrása szerint nem is nagyon indokolták, miért nem járulnak hozzá a szöveghez.

Magyarország blokkolhatta az Európai Unió közös nyilatkozatát, amit az ukrajnai háború kitörésének második évfordulójára terveztek kiadni. Ezért a tagállamok közös nyilatkozata helyett csak az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament vezetői adnak ki közös szöveget  – jelentette diplomáciai forrásokra hivatkozva Rikard Jozwiak, a Szabad Európa tudósítója.

Mivel az Európai Unióban minden tagország egységes támogatása szükséges a közös nyilatkozatokhoz, ezért a magyarok egyedül is alkalmasak minden ilyen blokkolására.  A lap forrásai szerint a magyar kormány bármiféle konkrét magyarázat nélkül vétózott, egy meg nem nevezett diplomata szerint a szövegezés „egyszerűen túl erős volt számukra”.

A magyar kormány Ukrajna megtámadása óta igyekszik blokkolni szinte minden, amúgy a legtöbb esetben csak szimbolikus jelentésű nyilatkozatot, ami elítélné az orosz agressziót, de például sikerült levetetni a szankciós listáról azt a Kirill pátriárkát is, aki Vlagyimir Putyin spirituális támogatását alapozza meg az ortodox egyházban.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk