Nem engedték tankolni Brazíliában Lavrov repülőgépét

  • narancs.hu
  • 2024. február 23.

Külpol

A helyzet fonákja az, hogy Lavrov többek közt Brazília elnökével találkozik az országban.

Megtagadták Brazíliában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter gépének megtankulását, miután az üzemeltető attól tartott, másodlagos amerikai szankciók alá kerülnek, ha segítenek az orosz agressziót egyik leglelkesebben támogató politikusnak. Már csak azért is érdekes a helyzet, mert Lavrov épp a G20 Rio de Janeiróban rendezett csúcstalálkozójára repült, hogy találkozzon Brazília elnökével, Lula da Silvával. 

A sajtóértesülések szerint Lavrovnak végül Mauro Vieira brazil külügyminiszter ajánlotta fel, relüljön el vele a találkozóra, miközben az orosz gép máshonnan tankol, majd feleszi Brazíliában.

A 2022-ben újra elnökké választott, hangsúlyosan baloldali Lula szerepe igazán izgalmas orosz kérdésben: elődje, az Orbán Viktor jóbarátjának számító Jair Bolsonaro megverése után kifejezetten örül neki a Nyugat, támogatta is különféle gesztusokkal, ukrán ügyben azonban látványosan semleges maradt, és semmiféle oroszok elleni szankciót nem vezetett be. Erre egyébként logikus oka is van, hiszen az ország gazdaságának jelentős részét kitevő agrárszektorhoz kellő műtrágyának nagy részét Oroszországtól veszi, ha pedig az kiesne, nagyban akadályozná az ország így is csak lassan újrainduló társadalompolitikáját.

Azt már viszont tényleg ferde szemmel nézték, hogy nem csak nem foglalt állást amolyan magyarosan, de azt is elmondta, a két fél egyaránt okolható a háborúért. Decemberben Vlagyimir Putyint is meghívta a G20-ra, bár hozzátette, azt nem garantálja, hogy nem tartóztatják le, ugyanis Brazília is aláírta a hágai egyezményt, ami alapján a Nemetközi Büntetőbíróság elfogadóparancsot adott ki az orosz diktátor ellen.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.