Új csendes-óceáni csoport jött létre

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. június 25.

Külpol

Ausztrália, az Egyesült Királyság, Új-Zéland, az Egyesült Államok és Japán közreműködésével. 

Ausztrália, az Egyesült Királyság, Új-Zéland, az Egyesült Államok és Japán új csoportot hozott létre, hogy erősítsék gazdasági és diplomáciai kapcsolataikat a csendes-óceáni térség országaival.

Az erről szóló közlemény szerint az öt ország egy átfogó informális mechanizmust indított el Partners in the Blue Pacific (PBP) néven a csendes-óceáni prioritások hatékonyabb és eredményesebb támogatásáért. "Ez az új kezdeményezés a régió iránt régóta fennálló elkötelezettségünkre épít. Egyek vagyunk abban az elhatározásunkban, hogy a szuverenitás, az átláthatóság, az elszámoltathatóság elveinek megfelelően, valamint a csendes-óceáni államok irányítása mellett támogatjuk a régiót" – áll a közleményben.

Az új partnerséget azután jelentették be, hogy ismertté vált: a Csendes-óceáni szigetek fórumának titkársága idén le akarja mondani a fórum vezetőinek hagyományos találkozóját a 21 országot tömörítő szervezet partnereivel, köztük az Egyesült Királysággal, az EU-val, Indiával, Kínával, az Egyesült Államokkal és Japánnal. Ezt azzal indokolták, hogy "a kulcsfontosságú hazai kérdésekre kívánnak összpontosítani, és hogy elkerüljék a geostratégiai feszültségeket, valamint a befolyásos szereplők nyomását".

 A Fidzsi-szigetek fővárosában, Suván július közepére tervezett találkozójukon a vezetők egyebek között megvitatják a Salamon-szigetek és Kína között májusában aláírt biztonsági paktumot. Ausztrália és az Egyesült Államok hatóságai korábban arra figyelmeztették a Salamon-szigetek kormányát, hogy keményen reagálnak, ha Kína a biztonsági együttműködésről szóló megállapodással összhangban kínai katonai létesítményeket telepít az ország területén. amire Peking úgy reagált, hogy nincsenek ilyen tervei.

A Csendes-óceáni szigetek fóruma egy kormányközi szervezet, amelyet a csendes-óceáni független államok közötti együttműködés elmélyítésére és érdekeik képviselésére hoztak létre. A fórumot 1971-ben alapították, teljes jogú tagja 18 ország és tengerentúli terület: Ausztrália, Vanuatu, Kiribati, Cook-szigetek, Marshall-szigetek, Mikronézia, Új-Kaledónia, Nauru, Niue, Új-Zéland, Palau, Pápua Új-Guinea, Szamoa, Salamon-szigetek, Tonga, Tuvalu, Fidzsi-szigetek, Francia Polinézia.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk