Ukrajnában is lefagyasztják a katonák spermáját

  • narancs.hu
  • 2023. április 20.

Külpol

Az orosz állami tévé riportere szerint ez nyilván oroszgyűlölő emberek létrehozását célzó genetikai kísérlethez kell.

Oroszországban már korábban kormánydöntés született arról, hogy a háborúba vezényelt katonák ingyen lefagyasztathatják spermájukat. A családtagok a spermabankokban tárolt mintákat ingyen használhatják fel, ha gyereket terveznek, és a férfi meghalt, vagy nemzőképtelen állapotban tért haza a frontról.

Ukrajnában most ugyanezt egy civil mozgalom szorgalmazza – írja az rtl.hu.

Az egyik kezdeményező a Szlovjanszk mellett lakó Natalija Kirkach-Antonenko, akinek férje úgy ment el a háborúba, hogy előtte lefagyasztatta a spermáját. Az asszony három hónapos terhes volt, amikor a férfi elesett. Ám van lehetőség arra, hogy az elsőszülött gyermeknek testvérei legyenek ugyanattól az apától.

Az asszony a Facebook-oldalán javasolja a fiatal ukrán pároknak, hogy ilyen módon adják meg maguknak a lehetőséget a családalapításra, ne függjön ez attól, mi történik a harctéren. Ezután több ukrajnai klinika is jelezte, elengedi a sperma lefagyasztásának és tárolásának költségét, ami 55-60 dollár.

A cikk idéz egy férfit, Vitalij Khronjukot, aki arról nyilatkozott, amikor tüzérségi támadás érte őket, rádöbbent, lehet, hogy sohasem jut élve haza, és ebben nem a halál volt igazán félelmetes számára, hanem az, hogy nem hagy hátra senkit.

Az ukrán parlament elé már javaslatot terjesztettek ez ügyben, azzal érvelve, hogy a katonák spermájának megmentése személyes és hazafias tett, valamelyest vigaszt is nyújt az elesett férfi párjának, családjának.

Az erről szóló hírekben az is áll, hogy mindez azért fontos, mert a hivatalos orosz álláspont szerint olyan, hogy ukrán nép, nem létezik, és ez a háború végső soron az ukrán nép túléléséről is szól.

A kezdeményezésre az orosz médiában is reagáltak. Olga Szkabajeva riporter az orosz állami televízióban azt mondta, az ukrán katonák spermájának lefagyasztása „genetikai kísérlet egy nemzet felépítésére”. Mesterséges szelekcióról beszélt, arról, hogy olyan ukránokat „tenyésztenek ki”, akik oroszgyűlölők.

A meredek állítás az rtl.hu szerint nem példa nélküli. A háború elején szintén Oroszországban terjesztett fantasztikus hír volt, hogy ukrán és amerikai tudósok állítólag csak a szláv emberekre veszélyes vírusok kitenyésztésén dolgoznak.

A sperma lefagyasztása háború idején nem új ötlet. Az iraki és afganisztáni háború idején cégek kínáltak ilyen szolgáltatást amerikai katonáknak. Izraelben pedig olyan jogszabályt szeretnének elfogadtatni, amely lehetővé teszi, hogy a család a halott katona testéből vett spermát felhasználhassa, ha csak a férfi korábban ezt nem tiltotta meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?