Ukrajnában is lefagyasztják a katonák spermáját

  • narancs.hu
  • 2023. április 20.

Külpol

Az orosz állami tévé riportere szerint ez nyilván oroszgyűlölő emberek létrehozását célzó genetikai kísérlethez kell.

Oroszországban már korábban kormánydöntés született arról, hogy a háborúba vezényelt katonák ingyen lefagyasztathatják spermájukat. A családtagok a spermabankokban tárolt mintákat ingyen használhatják fel, ha gyereket terveznek, és a férfi meghalt, vagy nemzőképtelen állapotban tért haza a frontról.

Ukrajnában most ugyanezt egy civil mozgalom szorgalmazza – írja az rtl.hu.

Az egyik kezdeményező a Szlovjanszk mellett lakó Natalija Kirkach-Antonenko, akinek férje úgy ment el a háborúba, hogy előtte lefagyasztatta a spermáját. Az asszony három hónapos terhes volt, amikor a férfi elesett. Ám van lehetőség arra, hogy az elsőszülött gyermeknek testvérei legyenek ugyanattól az apától.

Az asszony a Facebook-oldalán javasolja a fiatal ukrán pároknak, hogy ilyen módon adják meg maguknak a lehetőséget a családalapításra, ne függjön ez attól, mi történik a harctéren. Ezután több ukrajnai klinika is jelezte, elengedi a sperma lefagyasztásának és tárolásának költségét, ami 55-60 dollár.

A cikk idéz egy férfit, Vitalij Khronjukot, aki arról nyilatkozott, amikor tüzérségi támadás érte őket, rádöbbent, lehet, hogy sohasem jut élve haza, és ebben nem a halál volt igazán félelmetes számára, hanem az, hogy nem hagy hátra senkit.

Az ukrán parlament elé már javaslatot terjesztettek ez ügyben, azzal érvelve, hogy a katonák spermájának megmentése személyes és hazafias tett, valamelyest vigaszt is nyújt az elesett férfi párjának, családjának.

Az erről szóló hírekben az is áll, hogy mindez azért fontos, mert a hivatalos orosz álláspont szerint olyan, hogy ukrán nép, nem létezik, és ez a háború végső soron az ukrán nép túléléséről is szól.

A kezdeményezésre az orosz médiában is reagáltak. Olga Szkabajeva riporter az orosz állami televízióban azt mondta, az ukrán katonák spermájának lefagyasztása „genetikai kísérlet egy nemzet felépítésére”. Mesterséges szelekcióról beszélt, arról, hogy olyan ukránokat „tenyésztenek ki”, akik oroszgyűlölők.

A meredek állítás az rtl.hu szerint nem példa nélküli. A háború elején szintén Oroszországban terjesztett fantasztikus hír volt, hogy ukrán és amerikai tudósok állítólag csak a szláv emberekre veszélyes vírusok kitenyésztésén dolgoznak.

A sperma lefagyasztása háború idején nem új ötlet. Az iraki és afganisztáni háború idején cégek kínáltak ilyen szolgáltatást amerikai katonáknak. Izraelben pedig olyan jogszabályt szeretnének elfogadtatni, amely lehetővé teszi, hogy a család a halott katona testéből vett spermát felhasználhassa, ha csak a férfi korábban ezt nem tiltotta meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?