Uniós joggal megy szembe, hogy Magyarország területén nem lehet beadni menedékkérelmet

  • narancs.hu
  • 2023. június 22.

Külpol

Az Európai Unió Bírósága friss ítélete szerint biztosítani kell Magyarországnak a tisztességes elbánást a menedékkérő embereknek. 

Az Európai Unió Bírósága ma az uniós joggal ellentétesnek találta, hogy Magyarország területén gyakorlatilag nem lehet beadni menedékkérelmet, hanem csak a belgrádi és kijevi nagykövetségünkön indítható menedékeljárás – írja a Magyar Helsinki Bizottság közleményében. A luxembourgi ítélet értelmében el kell törölni „a nagykövetségi eljárást”, és biztosítani kell a tisztességes elbánást a menedékkérő embereknek. 

A közlemény szerint azt el kell ismerni, hogy a kormány az első pillanattól megadta az ideiglenes védelem lehetőségét az ukrajnai háború elől menekülőknek, ám másoknak nem biztosít tisztességes eljárást és védelmet. Mindent megtesz azért, hogy megakadályozza az menekülőket abban, hogy védelmet kérjenek az országban.

A kormány 2020. május 26-án vezette be az úgynevezett nagykövetségi eljárást. Ennek értelmében a menekülőknek a kérelem beadásához először a belgrádi vagy kijevi magyar nagykövetségen kell benyújtania az úgynevezett „menedékkérelem benyújtására irányuló szándéknyilatkozatot”, amelyet az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság bírál el. Amennyiben a döntés pozitív, akkor a menedékkérő beutazhat Magyarországra, hogy formálisan is menedékkérelmet nyújtson be. A beutazás elutasítása esetén a kérelmezőt pusztán egy nehezen érthető e-mailben értesítik erről – anélkül, hogy megjelölnék az elutasítás indokait és jogalapját, és értesítenék arról, hogy joga van fellebbezni, írják a közleményében. 

 
Éhségsztrájkot folytató migráns a szerb-magyar határ közelében Horgosnál 2016. július 26-án. 
MTI Fotó: Balogh Zoltán
 

A Magyar Helsinki Bizottság jelentéséből kiderül, hogy 2022 végéig – két és fél év alatt – összesen 783 esetben kértek időpontot szándéknyilatkozat benyújtására, és csak 97 ügyben adott erre lehetőséget a nagykövetség.

Az elmúlt három évben mindössze 4 család  léphetett be így  Magyarországra, és nyújthatott be menedékkérelmet.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a nagykövetségi rendszerrel szemben. Az Európai Unió Bírósága (EUB)  ma úgy döntött, hogy ez a rendszer uniós jogba ütközik, és meg kell szüntetni.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk