Elutasították az oroszok a fogva tartott amerikai újságíró fellebbezését

  • narancs.hu
  • 2023. június 22.

Külpol

Így augusztus végéig még biztosan fogva tartják.

Mint ismert, Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal riporterét március végén őrizetbe vették kémkedés vádjával az oroszok, azóta pedig az orosz Lefortovo börtönben tartják fogva. Büntetését május végén hosszabbították meg augusztus végéig.

Az újságíró fellebbezett a fogvatartás meghosszabbítása ellen, amit a CNN értesülései szerint elveszített, így előzetes letartóztatásban kell maradnia.

A Wall Street Journal moszkvai irodájának riporterét március 30-án Jekatyerinburgban vette őrizetbe az FSZB. A nyomozók állítása szerint Gershkovich "az amerikai fél utasítására államtitoknak minősülő információkat gyűjtött az orosz hadiipari komplexum egyik vállalatának tevékenységéről".

 
A kémkedéssel vádolt Evan Gershkovich amerikai újságíró a vádlottak üvegkalitkájában a moszkvai városi bíróságon tartott meghallgatásán.
Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov 

Akár 20 év börtönbüntetést is kaphat az eljárás végén. Bűnösségét ő maga, ügyvédjei is tagadják. Joe Biden, amerikai elnök úgy nyilatkozott, nagy erőkkel dolgozik a kiszabadításán.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk