Vadászik a mianmari katonaság a puccsellenes aktivistákra

  • narancs.hu
  • 2021. február 13.

Külpol

Az is büntetendő, ha valaki rejtegeti a keresett embereket.

A Mianmart irányító katonaság elrendelte szombaton hét olyan ember letartóztatását, akik a puccs elleni tiltakozásra buzdították követőiket - derül ki a junta által irányított True News kommunikációs iroda tájékoztatásából.

A hadsereg a büntetőtörvénykönyv 505. paragrafusa alapján rendelte el őrizetbe vételület, amely két év börtönnel fenyegeti azokat, akik a közrend vagy nyugalom megzavarására alkalmas üzeneteket tesznek közzé. Ezzel az eszközzel sokszor élt a hadsereg abban az öt évtizedben is, amelyben szintén katonai diktatúra volt a délkelet-ázsiai országban. Ez alapján az is büntetendő, ha valaki rejtegeti a keresett embereket.

A körözöttek egyike az 58 éves Min Ko Naing, aki az 1988-ban eltiport felkelés óta a demokratikus ellenzék egyik vezéralakja. Az 1988 és 2012 közötti időszak nagy részét börtönben töltötte politikai fogolyként. Pénteken arra figyelmeztetett a közösségi médiában, hogy a hadsereg az éj leple alatt akar elhurcolni embereket, s a közösségnek szervezkednie kell és meg kell ezt akadályoznia.

Egy másik, keresett puccsellenes aktivista a Facebookon azt írta, hogy megtiszteltetés Min Ko Nainggal egy körözési listán lenni. "Kapjatok el, ha tudtok!" - üzente a hadseregnek.

A február 1-jei katonai hatalomátvétel óta az ENSZ adatai szerint több mint 350 embert vettek már őrizetbe.

A hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és tartóztatta le az országot vezető politikusokat, köztük a Nobel-békedíjas Aund Szan Szú Kjit és az államfőt is.

Mianmari puccs

 
Mianmari puccs
 
Rangun, 2021. február 6. Az ellenállás jelképének tekintett kézjelet mutatja a puccs ellen tüntetők egyike a rendőrök sorfala előtt, Rangunban 2021. február 6-án. A hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és szükségállapotot hirdetett ki Mianmarban. MTI/EPA/Lynn Bo Bo
Fotó: Lynn Bo Bo
 

 

Arra hivatkoztak, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választásokkal kapcsolatos panaszaikat. A választáson Aung Szan Szú Kji pártja elsöprő győzelmet aratott.

A puccs óta a kihirdetett rendkívüli állapot ellenére rendszeresek a több ezer fős tömegtiltakozások Mianmarban. (MTI)

 

 

Figyelmébe ajánljuk