Valaki úgy indította az új évet, hogy Észak-Koreába disszidált

  • narancs.hu
  • 2022. január 2.

Külpol

Egy ismeretlen személy ismeretlen okból áthatolt a két Korea közötti fegyvermentes övezeten.

Egy ismeretlen áthatolt a két Koreát elválasztó, szigorúan őrzött fegyvermentes övezeten, és bejutott Észak-Koreába – számoltak beaz esetről vasárnap szöuli tisztviselők.

A dél-koreai hadsereg közölte, hogy látták, amint szombat este valaki átjutott a 4 kilométer széles demilitarizált övezeten. Észak-Koreát értesítették a határincidensről – mondták Szöulban. A dél-koreai hatóságok később megvizsgálták a biztonsági felvételeket, és azt látták, hogy az illető áthatolt a szögesdrótkerítésen és belépett az ütközőövezetbe – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség a vezérkari főnökök egyesített bizottságára hivatkozva.

Azt egyelőre nem tudni, hogy dél-koreai vagy észak-koreai állampolgárról van-e szó. Rendkívül ritka, hogy dél-koreaiak átkeljenek északra.

A koreai háborút (1950-1953) követő évtizedekben az elnyomás és a szegénység elől Észak-Koreából több mint 30 ezer ember menekült el. A szökésben lévő észak-koreaiak túlnyomó többsége először Kínába utazik, mielőtt dél felé venné az irányt, általában egy másik országon keresztül.

Csak kevesen mertek átkelni a két ország közötti határszakaszon, amely aknákkal és szögesdróttal van tele, és ahol mindkét oldalon jelentős mértékű a katonai jelenlét.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk