Uniós csúcs: mentesítést kaphat Magyarország az olajembargó alól

  • narancs.hu
  • 2022. május 30.

Gazdaság

A vezetékes olajat nem érintenék szankciók, de Orbánnak ez sem elég.  

Magyarország megkaphatja a szankciók alóli mentesítést a ma kezdődő, két napos rendkívüli uniós csúcstalálkozón – írja a hvg.hu. 

A lap értesülései szerint a tagállami vezetők célja, hogy politikai egyezségre jussanak az olajembargó kérdésében, amelynek lényegében egyetlen akadálya a magyar álláspont. 

Egy magas rangú tanácsi tisztviselő szerint a konszenzus azt jelentené, hogy az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadát fogják behozatali tilalommal sújtani, a vezetékes olajat pedig egyelőre nem érintené a szankció.

A lap forrása hangsúlyozta, hogy ez a "kivétel" ideiglenes lenne, a témára a lehető leghamarabb – vélhetően már a júniusi csúcstalálkozón – visszatérnének a politikusok.

Szintén a hvg.hu beszámolója szerint Orbán az uniós csúcsra érkezve Brüsszelben újságíróknak azt mondta, "a dolgok nem néznek ki jól", bár hozzátette, a hatodik szankciós csomag szövegjavaslata szerint  az embargó kiterjedne a tengeri szállításon érkező orosz olajra, a csővezetéken érkezőre azonban nem. "Ez Magyarországnak jó megoldás, nem dobják le az atombombát a magyar gazdaságra" – fogalmazott.

Hozzátette viszont, hogy azt szeretnék elérni, hogy ha a csővezetéken érkező orosz olajjal történik valami, akkor Magyarországnak legyen joga tengeren keresztül beszerezni azt. "Ha ezt elérjük, akkor rendben vagyunk" – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a mentesség nem okozna-e túlzott versenyelőnyt Magyarországnak, és adni kell-e érte valamit cserébe, Orbán azt válaszolta, hogy a szankciókból épphogy a nagy külföldi olajcégek gyűjtenek profitot, hiszen felment az olaj ára. Magyarország a kormányfő szerint semmilyen extraprofithoz nem tud jutni, mert azt kérik tőle, hogy olyan beruházásokat hajtson végre a Mol, ami nagyon sok pénzbe kerülne, a termék viszont drágább lesz. Vagyis úgy véli, azt kérik Brüsszelben, hogy költsünk rengeteg pénzt finomítóépítésre, aminek az lesz a vége, hogy drágább lesz a magyaroknak a benzin.

"Ha valakinek kompenzációt kell adnia, az nem mi vagyunk, hanem az Európai Bizottság" – mondta.

A délután négy órakor kezdődő találkozón először az Európai Parlament elnökével, Roberta Metsolával egyeztetnek, majd pedig az Ukrajnának nyújtandó támogatásokat veszik sorra az uniós állam-és kormányfők. Videolinken keresztül csatlakozik a tagállami vezetők értekezletéhez Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk