Zelenszkij a Donyec-medencében járt

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. június 6.

Külpol

A Donyeck megyei Mariupolból érkezett menekültek arra kérték az elnököt, hogy segítsen a megszállt területeken elhunyt hozzátartozóik halotti anyakönyvi kivonatának kiállításában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn virradóra látogatást tett a heves harcok sújtotta Donyec-medencei régiókban, Luhanszk és Donyeck megyékben, ahol felkereste az ukrán katonák frontvonal menti állásait is - közölte hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál az államfő hivatalos honlapján megjelentetett közleményre hivatkozva.

Előtte a szomszédos délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megyét kereste fel az elnök, ahol a tájékoztatás szerint a régió védelmi élvonalának hadműveleti helyzetével ismerkedett meg, valamint beszélt a katonákkal, állami kitüntetéseket és ajándékokat adott át nekik. A megyében meglátogatott egy szanatóriumot, ahol olyan ukrán lakosokat helyeztek el, akik Oroszország fegyveres agressziója miatt kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat. A Donyeck megyei Mariupolból érkezett menekültek arra kérték az elnököt, hogy segítsen megoldani elveszett irataik pótlását és az ideiglenesen megszállt területeken elhunyt hozzátartozóik halotti anyakönyvi kivonatának kiállítását.

A közleményben arra nem tértek ki, hogy a Donyec-medencei frontvonalon pontosan mely pontokat kereste fel Zelenszkij.

Kirilo Budanov tábornok, az ukrán katonai hírszerzés főnöke eközben a súlyos harcok sújtotta Szeverodoneckben járt - hozta nyilvánosságra hivatala. A Luhanszk megyében most közigazgatási központként működő városban a hírszerzési főnök ellenőrizte az általa vezetett hírszerzési főigazgatóság szeverodonecki egységeinek munkáját. Budanov megismerkedett a front ezen szektorának hadműveleti helyzetével, és meghatározta a hírszerzési főigazgatóság egységeinek további lépéseit - áll a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményben. A hírszerzés megállapította, hogy "egyes területeken a tüzérségi eszközök szempontjából az orosz csapatok tízszeres erőfölényben vannak". Ennek ellenére az ukrán fegyveres erők mindent megtesznek, hogy kiszorítsák az oroszokat a városból.

Petro Kuzik, a nemzeti gárda egyik egységének parancsnoka eközben az ukrán Szabadság Rádió műsorában arról számolt be, hogy Szeverodoneckben szinte már házról házra folynak az utcai harcok. Szavai szerint az ukrán katonáknak állandó manővereket kell végrehajtaniuk. Azt mondta, a helyzet naponta többször is változik. Kijelentette, hogy az ukrán védelmi erőket mihamarabb meg kell erősíteni, különösen tüzérségi fegyverekre van nagy szükség az orosz hadsereg szüntelen támadásainak visszaverésére.

Szerhij Hajdaj Luhanszki kormányzó egy hétfői tévéműsorban úgyszintén nagyon dinamikusnak nevezte a szeverodonecki harcokat. Elmondta, hogy reggelre az ukrán katonák helyzete ismét romlott, az előző napon még sikerült a város felében visszavenniük az ellenőrzést. Most visszaszorultak a város ipari övezetébe, de ott tartják az állásaikat. Hajdaj megerősítette, hogy a városban a harci helyzet szinte "óráról órára" változik.

A kormányzó a Telegram üzenetküldő portálon beszámolt még arról, hogy az orosz csapatok ostromműveleteket hajtanak végre a régióban Bilohorivka és Mikolajivka települések ellen, Liszicsanszkra légicsapásokat mértek, a megye többi részét pedig a tüzérség támadja. Kitért arra, hogy Liszicsanszkban az orosz erők szétlőttek egy pékséget, amely még utolsóként sütött kenyeret a helyi lakosoknak. A pékségen kívül több kormányzati épület és két toronyház is megrongálódott. Privillja településen egy nő megsérült, kórháza szállították. Zolotéban 16 lakóház, Hirszkében három, Vrubivkában hat semmisült meg. Szeverodoneckben a folyamatos harcok miatt nem tudni, hány lakóépület dőlt eddig romba - tette hozzá.

Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai adminisztráció szóvivője közben arról számolt be, hogy a Fekete-tengeren több, szárnyasrakétákkal felszerelt orosz hajó is tartózkodik. Kijelentette, hogy változatlanul fennáll a veszélye az orosz desszantegységek partra szállásának a városban, noha készülődés egyelőre nem látható.

Az ukrán vezérkar napi helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda azt emelte ki, hogy Fehéroroszországban, az ukrán határ mentén az orosz erők Iszkander-M rakétarendszereket, Pancir-SZ1 önjáró légvédelmi ágyúrendszereket, SZ-400-as légvédelmi rakétarendszereket, valamint hadműveleti-taktikai repülőgépeket állomásoztat.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.