Biden: Nem valószínű, hogy Oroszországból lőtték ki a Lengyelországban becsapódó rakétát

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. november 16.

Külpol

Amerikai tisztviselők szerint ukrán lehetett a Lengyelországban becsapódó rakéta. Összeült a magyar kormány, de ülésezik ma a NATO is. 

Nem valószínű, hogy az a rakéta, amely Kelet-Lengyelországban kedden becsapódott és két embert megölt, egy orosz légvédelmi rakéta volt – közölte Joe Biden amerikai elnök a G20-csúcstalálkozón szerdán.

Mint arról a Narancs.hu is beszámolt, kedden két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba. 

Az Ukrajna ellen indított február 24-i orosz támadás óta első ízben fordult elő, hogy egy NATO-tagállam területén csapódtak be rakéták. A történtekre reagálva rendkívüli tanácskozást hívott össze Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig arról beszélt, hogy orosz rakétákról volt szó, és hogy a háború nem korlátozódik Ukrajnára. 

Az ügy miatt a lengyel elnök arról konzultált a NATO főtitkárával, hogy életbe léptethetik-e a védelmi szövetség 4. cikkét, amely kimondja, hogy „a Felek tanácskozni fognak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint a Felek egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti”. 

A Lengyelországban becsapódott rakéta az éppen zajló bali G20-csúcson is téma volt, magyar idő szerint éjjel fél 3 körül ültek össze a G7-országok (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, EU, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán) vezetői, végül pedig egy közös nyilatkozat is született, amelyben a vezetők elítélték az Ukrajna elleni orosz agressziót és teljes támogatást kínálnak Lengyelországnak az ügy kivizsgálásához. 

Joe Biden amerikai elnök ugyanakkor sajtótájékoztatón azt közölte, hogy

röppálya miatt valószínűtlen, hogy Oroszországból lőtték ki a Lengyelországban becsapódott rakétát.  

Az Associated Press hírügynökség pedig három meg nem nevezett amerikai tisztviselőre hivatkozva azt írja, előzetes vizsgálatok szerint a Lengyelországban becsapódott rakétát az ukrán erők lőtték ki egy beérkező, az ukrán elektromos infrastruktúrát tönkretenni célzó orosz rakétára. 

Varsó korábban azt állította, hogy a rakéta orosz gyártmányú volt, de hozzátette, egyelőre nem tudni, hogy ki lőtte ki. Ukrajna és Oroszország egyaránt használ szovjet gyártmányú rakétákat.

Oroszország továbbra is tagadja, hogy bármi köze lenne a rakétához, Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének első helyettese szerdán azt közölte, a lengyelországi incidens nem más, mint kísérlet arra, hogy közvetlen katonai összeütközést provokáljanak ki Oroszország és a NATO között. "Egy arra irányuló próbálkozással van dolgunk, hogy közvetlen katonai összeütközést provokáljanak ki a NATO és Oroszország között annak minden következményével" – írta az orosz diplomata Telegram-csatornáján. 

Magyarországon Orbán Viktor vezetésével kedd este ülésezett a Védelmi Tanács, Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnökének szerda reggeli tájékoztatása szerint pedig a szerdai kormányülésen is részletesen értékelik az orosz-ukrán háború legújabb fejleményeit. A magyar kormány 8 órakor ül össze a Karmelita kolostorban, az ülésen – többek között a titkosszolgálatok jelentései alapján – elemzik a kialakult helyzetet Magyarország katonai és energiabiztonsága szempontjából. 

A kormány részéről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter még kedd deste úgy nyilatkozott az állami tévében, hogy minden NATO-tagállam nyugalomra inti állampolgárait, de a Magyar Honvédség készen áll, hogy azonnal reagáljon, ha szükséges, maga Orbán csak annyit írt szerda reggel a kormányülést bejelentő posztja mellé, hogy "higgadtságra van most szükség".

Szijjártó Péter külügyminiszter posztolt hosszabban a témáról, ő szerda reggel azt írta: "Speciális kapcsolat fűz minket Lengyelországhoz, a lengyelekhez. Ez nem egyszerűen stratégiai partnerség vagy barátság, hanem testvériség. Ezért is figyeljük nagy-nagy aggodalommal tegnap óta a lengyelországi történéseket."

Később a kormányülésre érkezve egy videóban mondta el ugyanezt, majd számolt be arról, hogy beszélt a lengyel külügyminiszterrel, Zbigniew Rauval, akinek kifejezte szolidaritását, segítséget ajánlott, Rau pedig elmondta neki, hogy semmi biztosat nem tudnak még a rakétabecsapódásokról, hogy ki használta azokat a rakétákat, amik becsapódtak Lengyelországban és ki lőtte ki azokat, de alapos vizsgálatot folytatnak. Oroszország varsói nagykövetét azonban behívták a lengyel külügyminisztériumba, és egy jegyzékben követeltek magyarázatot az eseményekre.

Lengyelország a NATO összehívását is kezdeményezte a 4. cikkely alapján, amelyről Szijjártó hangsúlyozta, hogy ez azonban csak a konzultációról szól, ez a találkozó 10-kor kezdődik. "A legfontosabb az, hogy a stratégiai nyugalom uralja a döntéshozókat annak érdekében, hogy a tragikus és kontrollálhatatlan következményeket meg tudjuk előzni" – mondta Szijjártó, aki a Barátság kőolajvezeték sérüléséről is beszélt, azt mondta, végülis a vezeték nem sérült meg, csak egy azt működtető infrastruktúra egy eleme, egy transzformátorállomás, ennek kijavítása könnyebb, mintha a vezetéket érte volna találat, hamarosan újraindulhat rajta a szállítás. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk