Zelenszkij: Magyarország nem NATO-tagként viselkedik

  • narancs.hu
  • 2023. április 30.

Külpol

Az ukrán elnök szerint a „szövetség” nem csak egy szó, hanem egy jelentés is. 

Az ukrán elnök egy finn, svéd, dán és norvég újságíróknak adott interjúban beszélt hazánkról, amikor elmondta, Magyarország magatartása és Oroszországhoz fűződő viszonya nem felel meg NATO-szövetségesi státuszának – írja a Telex az Evropejszka Pravda nevű ukrán nyelvű portálra hivatkozva. 

Volodimir Zelenszkij kifejtette, az, hogy szövetséges nem csak egy szó, hanem jelentés is. A NATO olyan államok uniója, amelyek azonos álláspontot képviselnek a biztonság és az értékek kérdésében. Bizonyos helyzeteket talán másként kezelnek, de létezik egy szövetségi megállapodás, amelyben védik egymást és közös értékeiket, fogalmazott Zelenszkij. 

 
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Petr Pavel cseh és Zuzana Caputová szlovák államfővel közösen tartott sajtóértekezleten a megbeszélésüket követően Kijevben 2023. április 28-án. Fotó: Szerhij Dolzsenko / MTI/EPA/
 

Az ukrán elnök véleménye szerint nem nevezheti szövetségesének Oroszországot egy NATO-tag, miközben az utóbbi éppen konfliktusban áll vele, hiszen ez esetben ez a tagország többé nem szövetségese a szövetségnek, vagyis, amikor de jure szövetséges, miközben de facto ellene dolgozik, akkor nem fejthet ki álláspontot azzal kapcsolatban sem, hogy Ukrajna csatlakozzon-e a NATO-hoz, vagy sem.

Zelenszkij emlékeztett Orbán Viktor miniszterelnök azon reakciójára, melyet Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijevi látogatása során tett kijelentésére adott: e szerint ugyanis Ukrajnának jogos helye van a NATO-ban. Orbán erre rövid Twitter-bejegyzésben reagált, amelyben ennyi állt: „What?” – vagyis „Mi van?”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk