Formabontó dologgal rukkolt elő a magyar kultúra legfrissebb nagyembere interjú közben

  • narancs.hu
  • 2017. június 16.

Kultúra

Mikrofonba mondta, hogy is kéne interjút kezdeni! 2017-ben.

Izgalmas interjút készített Pálos Máté kollégánk a szakmai körökben csak a jól csengő Richelieu-ként emlegetett Lőrinczy Györggyel. Aki azért figyelemre méltó figura manapság, mert bár hivatalosan a miniszter a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke, a gyakorlatban az alelnök vezeti a kultúratámogatás legfontosabb intézményét. Orbán Viktor egykori beszédíróját, Doncsev Andrást április végén váltották le, őt követte a poszton Lőrinczy.

Volt is miről beszélni velünk, de mi most nem is egy kultúrpolitikai fejtegetést emelnénk ki, hanem azt a lehengerlő eszmefuttatást, amit Lőrinczy előadott a helyes kérdezési technikáról. Elvégre egy Richelieu mindenhez ért, nem?

Lőrinczy azért pöccent be, mert munkatársunk szerinte túl sokat emlegette Lázár János nevét… És akkor jött ez:

„MN: Rendben, felejtsük el Lázár Jánost, és…

LGY: Tudtam, hogy ezt meg fogja kérdezni, de az nem tetszik, hogy innen indulunk. Legalább feltett volna egy-két bemelegítő kérdést! Tisztázzuk ezen a ponton, hogy ez párbeszédes interjú vagy »melléírok, amit gondolok« műfajú cikk lesz, mert olyat csak úgy vállalok, ha a teljes szöveget láthatom közlés előtt. Vagy írnak rólam, amit akarnak, de nélkülem, és akkor a megjelenés után írogathatok választ vagy veszekedhetek; vagy párbeszédes interjút csinálunk. Úgy érzem, az újságírók csak olyan kicsengésű cikkeket írnak, ami a lapjuk koncepciójába belefér, függetlenül attól, mit mondok el nekik. Hozzáteszem, fontosnak tartom a sajtót, és szerintem jól is kezelem, de voltak rossz tapasztalataim. Hátha önnel másképp lesz.”

A teljes interjút a csütörtökön megjelent Magyar Narancsban olvashatja.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.