Hosszabb nyitvatartás a hosszú hétvégén a Szépművészeti Csontváry-kiállításán

  • narancs.hu
  • 2023. április 28.

Kultúra

Szombaton, vasárnap és hétfőn már reggel kilenc órától nyitva áll a látogatók előtt a Szépművészeti Múzeum Csontváry-kiállítása.

Az április 13-án nyílt nagyszabású Csontváry-tárlatra eddig több mint húszezren voltak kíváncsiak, a Szépművészeti Múzeum a nagy érdeklődésre való tekintettel nyitja meg a szokásosnál egy órával korábban a kapuit.

Az intézmény közleményében kiemeli, hogy a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum a közös kiállítással Csontváry Kosztka Tivadar születésének 170. évfordulója előtt tiszteleg. A festőgéniusz életművének legjelentősebb műveit őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében nyílt meg a Szépművészeti Múzeumban, július közepéig látogatható. Kiemelik, hogy a negyvenöt művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészettörténet egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

 
Szentkirályi Alexandra fideszes kormánszóvivő Csontváry híres magányos cédrusa előtt a Szépművészeti Múzeumban
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

 

A kiállításon együtt látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagyméretű Taorminai görög színház romjai és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, valamint a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című alkotásai is.

A múzeum közleményében hangsúlyozza, hogy a negyvenöt művet, köztük a csaknem harminc négyzetméteres Baalbeket és a többi óriásfestményt felvonultató kiállítás teljes képet nyújt Csontváry fő témáiról. A tárlat augusztustól a pécsi Csontváry Múzeumban látható majd.

A Csontváry-évforduló kapcsán terjedelmes cikkünk a festőről itt olvasható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk