Kezdődik a tanév: tanítsunk kortársakat!

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 31.

Kultúra

Óravázlatokat ad közre a Magyartanárok Egyesülete Krasznahorkai, Tóth Kriszta vagy épp Térey tanításához.

„A szólamváltogató technika miatt – eleinte – nem könnyen olvasható, világképe végtelenül kiábrándító és kiábrándult. Ezért valószínűleg csak az utolsó évfolyamon, a kortárs magyar irodalom témakörében vagy irodalom fakultáción tanítható, bár polifonikussága és »oroszossága« miatt tizenegyedikben Dosztojevszkij mellett is helye lehetne. Ha tanítanánk Gogol A revizor című komédiáját, azzal is kitűnően alkothatna tananyagegységet.”

(Műelemzés és módszertani segédanyag Kraszanahorkai László Báró Wenckheim hazatér című regényéhez
Készítette: Arató László)

Idén már második éve ad közre a tanárokat segítő óravázlatokat az Aegon művészeti díj kapcsolódó projektje. A díjat működtetők, a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság tavaly indította el azt a kezdeményezést, miszerint a díjra jelölt művekhez ingyenesen elérhető, letölthető óravázlatot készítenek, amelyek segíthetnek az irodalomtanároknak beépíteni a kortárs irodalmat az amúgy zsúfolt és főleg irodalomtörténeti klasszikusokat központba állító tantervbe.

Az óravázlatok tartalmazzák magát a tananyagot – külön kitérve arra, hogy milyen életkorban, a tananyag mely részéhez kapcsolva ajánlják adott mű beépítését –, kapcsolódó feladatlapokat és mellékleteket, illetve prezentációt is.

A projektnek köszönhetően idén kilenc kortárs mű tanításának segédanyagai váltak elérhetővé: többek közt Krasznahorkai, Kun Árpád, Tóth Kriszta, Térey János és Szilasi László díjazott könyvei kerültek fel a honlap tantervtárába.

Új óravázlatok az Aegon művészeti díj honlapján

Az Aegon művészeti díj honlapjára augusztus végén kerültek fel az idei jelöltek kötetéhez írt oktatási segédanyagok. Az óravázlatok ezúttal is a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság együttműködésében készültek. A letölthető óravázlatok többnyire három részből épülnek föl: a tanárok számára készült segédanyagokból, a diákok számára készített feladatsorokból, valamint a tanórán is jól alkalmazható diasorból.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.