Tiltakoznak Takaró ellen a szépírók

szerző
narancs. hu
publikálva
2018. okt. 09., 10:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Arra kérik Káslert, ne adja a múzeumot egy szélsőséges vezető kezére.

Erősen aggódik a magyar írókat, irodalomtörténészeket és műfordítókat tömörítő Szépírók Társasága a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) őigazgatójának menesztése miatt. Az egyik legjelentősebb irodalmi érdekvédelmi szervezet szerint súlyos ellentmondás feszül a főigazgató menesztését követelő szélsőséges sajtótámadások, illetve a minisztérium elbocsátó közleménye Prőhle Gergely kulturális területen végzett kimagaslóan hatékony tevékenységét elismerő mondata közt.

Mi, az irodalmi rendezvényeinek jelentékeny részét a PIM-ben megtartó Szépírók Társaságának alkotói − hasonlóképpen magasra értékelve Prőhle Főigazgató úr szakmai teljesítményét – itt és most nem személye, hanem a Petőfi Irodalmi Múzeum intézményi és szellemi integritása, a magyar irodalom egészét – irányzatokra, nemzedékekre, világnézetekre, ízlésekre és földrajzi határokra való tekintet nélkül – befogadó, hagyománnyá szilárdult szellemisége mellett kívánunk szót emelni -írják Kásler Miklós emberminiszternek címzett levelükben.

A PIM a közé, az állam feladata pedig az, hogy a mindenkori kormányzaton keresztül szavatolja közszolgálati feladatának maradéktalan és magas színvonalú teljesülését - teszik hozzá, majd felhívják a kormány figyelmét, hogy az intézmény aligha tudja közfeladatát ellátni, ha a múzeumot átengedik egy magát nyilvánosan is megnevező, bevallottan kizárólagosságra törő, ebbéli ambícióját a kormányzati hatalomhoz való politikai hűségével legitimáló írócsoportnak; egy szakmai és intézményvezetési téren egyaránt hiteltelen, szélsőséges, kirekesztő véleményeket hangoztató vezető révén".

A társaság kiemeli, hogy az irodalmi és kulturális közintézmények hozzáférhetőségét és használatát mindenki számára biztosítani kell. Arra kérik Kásler minisztert, hogy valamilyen formában nyilvánosan erősítse meg, hogy a PIM a jövőben sem kerülhet egy harcias, kizárólagosságra törő kisebbség kezébe.

Szerencsétlennek tartanák, ha "a politikai pártsajtóból egy közintézménybe is átkerülne az a politikai konfrontáció, amelyet elindítói „kultúrharcnak” neveztek el.

Mint arról korábban beszámoltunk október végén megszűnt Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának megbízatása. Kiúgásában nagy közrejátszhatott, hogy az utóbbi hónapokban ő is a kormánymédia támadásainak célkeresztjébe került, miután olyan íróknak is teret ad a múzeumban, akik gyakran kritizálni merészelik a kormányt. Takaró Mihályt Prőhle lehetséges horthysta utódja ellen már korábban is tiltakoztak. Závada Pál például az Indexnek azt mondta: ez mindkét oldal számára provokáció lenne. „Takaró Mihály minden jó érzésű, becsületes ember számára vállalhatatlan, a konzervatív, jobboldali gondolkodásúak számára is; ő a szcéna legszélsőségesebb, leghírhedtebb alakja. Ha őt neveznék ki a PIM élére, azzal kesztyűt dobnának a szakma elé. Nem szeretném elhinni, hogy ezt tényleg megteszik.” - jelentette ki Závada, aki korábban a PIM gyakori vendége volt.

szerző
narancs. hu
publikálva
2018. okt. 09., 10:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  rworse
  2018. október 10., szerda 08:58
  A Takarók is alamuszik,
  Ébredj fel végre kis Balázs.
 2. 6
  rworse
  2018. október 10., szerda 00:20
  Lehet, hogy csak azért a Takaró-ötlet, hogy legyen miből engedni. Vagy azért, hogy legyen miből ne engedni.
 3. 5
  Kovacs
  2018. október 09., kedd 20:41
  4: Bayer Zsoltot kellett volna javasolniuk. "Essünk túl rajta" és mindenen alapon. Nyilván.
 4. 4
  Valakicske
  2018. október 09., kedd 20:04
  Kár volt.
  Most már biztos, hogy ki lesz nevezve.
  ("meghosszabbítjuk Lovasberényig" - mikor jönnek rá, hogy ezek most már szinte mindent bosszantásból, csakazértis alapon csinálnak????)
 5. 3
  naki
  2018. október 09., kedd 14:38
  Prőhle is a Fidesz embere volt, de legalább nem emésztette meg az Orbánc. Ha a helyére állítólag kiszemelt orbáncköpet kerül, Petőfi is repül. Az intézmény pedig felveheti a WC (Wassalbert Center) nevet. A magyar irodalom nagyjai szolgaföldben nem nyughatnak!!
 6. 2
  szegedi789
  2018. október 09., kedd 14:18
  Aha. Tehát a turanista kerti törpe majd böhöhöhlcsen mérlegel. Íróink melyik műsort nézték eddig??????????

  (K. u.úgy a szellemi alvilágunk része. Minisztersége szintén a tünet részét képezi.)
 7. 1
  reuters
  2018. október 09., kedd 12:57
  ezekkel levelezni? minek?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Blog

még több cikk

Politika

még több Politika...