Állat-természetgyógyászat: Kézrátétellel szőrhullás ellen

  • 1997. május 1.

Tudomány

Mit meg nem tesz az ember a kutyájáért, aranyhaláért, májmételyéért, ha a helyzet válságosra fordul?! Mindent. Pénzt, költséget nem kímélve állatorvos, etológus, ebasztrológus, majd legvégső esetben az állat-természetgyógyász következik.
Mit meg nem tesz az ember a kutyájáért, aranyhaláért, májmételyéért, ha a helyzet válságosra fordul?! Mindent. Pénzt, költséget nem kímélve állatorvos, etológus, ebasztrológus, majd legvégső esetben az állat-természetgyógyász következik.

Morzsika négy év körüli tacskókeverék, bal füle hiányos, jobb mellső lábfeje egy rosszul összeforrt törés nyomán derékszögben kifordult. Színe megállapíthatatlan, az egyik állatorvos ordast, a másik rajzost emleget, de abban minden bizonnyal egyetértenének, hogy ilyen kutya nem születik, ilyen kutyát csak találni lehet. Morzsikát Kudlik Juli "kiváló jelzőkutyaként" reklámozná, noha csupán sípoló hangot ad ki. Ugatással eddig kétszer próbálkozott: amikor meglátta egy nagykörúti esküvőiruha-kölcsönző kirakatát, illetve a

Walkürök lovaglása

hallatán. Kezdeti beilleszkedési zavarai falatokkal voltak kiküszöbölhetők, a kukázásról, macskahajkurászásról, illetve a kizárólag nála lényegesen nagyobb kutyákkal szembeni agresszivitásról viszont három év alatt sem lehetett leszoktatni.

Különben csendes, szelíd teremtés, naphosszat henyél Balaton feliratú frottírtörülközőjén, szőrét hullatva bőségesen.

A kefirrel összekeverendő barna portól kezdve a "spéci német" regeneráló tablettáig, sőt a TV-shop kínálta szőrkesztyűig már mindent kipróbáltunk, az állandó vedlést mégsem sikerült megszüntetni. Hiába partvis, hiába porszívó, a lakásban mindig és mindenhol szőr, leginkább persze takarítás után. Szőnyegeinket elajándékoztuk, terepszínű ruhákban járunk, a mozgólépcsőn való ölben szállításhoz fóliaköpenyt viselünk, a papucsokra nejlonzacskót húzunk. A feleségem legutóbb akkor kapott sírógörcsöt, amikor divatbemutató volt a tévében, és Morzsika dörgölőzni kezdett frissen vásárolt fekete harisnyájához.

Az állatorvos azonban megnyugtatott bennünket,

ez a szőrhullás nem kóros,

hanem adottság. "Tudják, van benne valami német juhász is", mondta megfellebbezhetetlenül, úgyhogy tényleg csak az állat-természetgyógyászban reménykedhettünk, akinek létéről egy ezoterikus magazinból szereztünk tudomást.

Elvittük a kis szerencsétlent minden mindegy alapon.

A rendelő igencsak visszafogottnak tűnt előzetes várakozásunkhoz képest. Egy dekorációmentes lakótelepi pince, sehol egy csillagtérkép vagy mágikus kínai mütyür, sőt hamarosan kiderült, hogy a természetgyógyászhoz állatorvosi viziten keresztül vezet az út. A probléma ismertetését azzal színeztük, hogy a kutya macskaundorát is szeretnénk megszüntetni. Az állatorvos erre csak annyit mondott, hogy "ez nevelés kérdése", majd általános vizsgálatot követett el. Morzsika farkát behúzva kushadt a krómacél asztalon, a doktor néhányszor megsimogatta, majd arra kért, sétáltassuk egy kicsit a körülbelül nyolc négyzetméteres helyiségben. Az egész körülbelül öt percig tartott, majd örömmel nyugtázhattuk, hogy Morzsikának nincs tacskóbénulása, sőt egyáltalán nincs semmi baja, a szőrhullást pedig a természetgyógyász meg tudja szüntetni. Másnap délelőtt már mehetünk is. "A sérült lábat még egyszer el kellene törni, akkor lehet, hogy normálisan összeforrna", mondta búcsúzóul, miután kifizettünk 896 forintot. Tételes számlát is kaptunk, "1 darab vizsgálat 448 Ft, 1 darab sántasági vizsgálat 448 Ft",

ez volt ráírva

Másnap délelőtt a természetgyógyásznő ragyogó arccal vette kezelésbe Morzsikát. A krómacél asztal ismerősen csillogott, a kutya pedig diszkréten tűrte a kúrát, ami tulajdonképpen kézrátétellel történő energiaátadást jelentett. Suhant az asszony rendkívüli képességeket sugárzó végtagja néhány centivel az eb teste fölött, néha megállt, Morzsika szép lassan megtelt energiával, úgy tűnt, az erő vele van. Az állat-természetgyógyásznő pedig elárulta, hogy "nem úgy van az, hogy valaki fogja magát, és elkezd ilyesmivel foglalkozni, erre születni kell". Nem részletezte, hogyan, de az ő csodálatos képességeire egy zágrábi fiatalember segítségével jött rá. Eleinte emberekkel foglalkozott, ám amikor egy szép napon beállított hozzá valaki egy vak bobtaillel, és a kezelést követően az állat visszanyerte a látását, megtörtént az apró pályamódosítás: azóta patkányon kívül mindent vállal.

A szőrhullás megszüntetésére irányuló manőver tíz percig sem tartott. "Néhány kezelésre még eljönnek és biztosan megszűnik a probléma",

"mikor jönnek legközelebb?",

kérdezte a terápia végén a csodatevő, majd 1800 forint ellenében átadott egy áfás számlát, amelyen a KSH-besorolás, megnevezés rovatban a ő neve (mennyiség: 1) szerepelt, majd felajánlott egy nagyon jó álláslehetőséget is a termékforgalmazás területéről. "Ez nem ügynökösködés. Csak arról van szó, hogy elmondják az ismerősöknek, milyen dolgokat lehet vásárolni. Azok meg úgyis venni fognak. Egy szobai pormentesítőn például kétezer forintot is lehet keresni."

Ennyiben maradtunk.

- legát -


Van másik

A magyarországi kutya-természetgyógyászat nemcsak az embergyógyászatból kontraszelektálódott sarlatánok olvasztótégelye. Dr. Mahboubi Zine-el Abidine például állatorvosi praxisának kiegészítéséül foglalkozik kutya-homeopátiával.

- A kelet-európai országokban gyakorlatilag tilos volt homeopátiával foglalkozni, én viszont emlékszem, apám Algériában nagyon jó eredménnyel szedte ezeket a szereket. A homeopátia több dolgot is tud, amit a gyógyszerek nem. Az állatgyógyászatban például az epilepszia kezelése gyakorlatilag nem megoldott. Erős nyugtatókat kapnak a kutyák, amitől levertek lesznek, nem egészségesek. A kutyáknál néha még az epilepszia felismerése is nehéz: csak az EEG mutatja ki a rendellenességet, a gazda pedig nem vesz észre mást, csak hogy a kutya egyfolytában szaglászik, majd hirtelen ájulásszerű álomba merül. A réz vagy egyes gyógynövények homeopátiás adagolása megszünteti a görcsöket. Több mint húsz ilyen kutyát kezeltem homeopátiával, nagyon jók az eredmények. A homeopátiás szereknél nincs mellékhatás, halálos dózis, és a kutyáknál az sem mellékes, hogy a hatóanyagot cukormáz borítja, így nem nehéz beadni. A kutya-praxisban nagyon nehéz a bőrgyulladások okát megtalálni. A homeopátiában kezdhetjük a gyógyítást tüneti kezeléssel, majd egy másik szerrel megszüntethetjük a baj okát.

A homeopátiát nem is sorolnám a természetgyógyászathoz, van viszont valami, ami oda kapcsolódik. A kombuchatea, ami egy baktériumtenyészettel kezelt gomba leve, nagyon jó méregtelenítő hatású. Állítólag Ronald Reagan, amikor rákos volt, napi egy litert ivott belőle, savanyú, borhoz hasonló íze van. Kipróbáltam kutyánál bőrgyulladásra, allergiára: nagyon jó!

- winkler -

Figyelmébe ajánljuk