San Remo

  • 1997. május 1.

Tranzit

San Remo Ristorante PizzeriaBudapest II., Török u. 6-8.Nyitva: 12-24Tel.: 212-1991Autentikus olasz kajából régóta nem olyan elkeserítő a felhozatal, mint a pangás éveiben, de az olasz ételekről minimális magyar tudja csak, hogyan is jók; a borzalmas menzai bolognaikon felnőtt nemzedék csak pillanatnyi elmezavarban megy olasz étterembe.A San Remóban legalább olyan jó a szakács, mint a stabil viszonyítási pontnak tekinthető Okay Italiákban, a részletek azonban lényegesen kidolgozottabbak.
Nincsenek nyomasztó, neoprimitív festmények a falon, látszik, hogy elemében volt a belsőépítész, az abrosz púdersárgája, a folyékony tapéta, a szalvéta kékje tisztességesen ki van találva, és a drasztikus lopási fogyás miatt magyar menedzsmentű étteremben nagyon ritka az ennyire minőségi eszcájg. Az étterem szekciót a faburkolatok Paganinije bélelte, rejtett szagelszívás, amit akarsz. És a kaja!!! Vigyázni kell, kivel megyünk, mert ha az illető tudja értékelni a jót, és elégedettségének hangos hmmm!-mel ad hangot, könnyen állandósult üvöltésbe fullad az este.

A minestrone felejthető, a kis pirított kenyérkékre halmozott paradicsomdarabkás előételt viszont vétek kihagyni, csakúgy, mint a salátát, amibe feltétlenül kérjünk rucolát (Erica sativa), mert az még magában is életélmény, hát még az extraszűz olívaolajjal és a kifogástalan borecettel.

Kár, hogy a pincérlány a jelenleginél csak úgy lehetne pikírtebb, ha baseballütővel szolgálna fel, és hozná a skinhead haverjait a kőbányai sejtből. A saláta és a főétel közé érdemes bepasszírozni egy kis tésztát (rövid cső borjúraguval, tíz pont), és már jöhet is az olasz steak, olívaolajban sütött marhadarabkák rucolalevélkékkel, újabb, az előételhez hasonló összetételű saláta kíséretében. Ezután szuszogjunk egy kicsit, majd nézzük végig higgadtan a hűtőszekrényt: a tiramisuból baj nem lehet, a reszkető panna cotta eperöntettel már a kéjgyilkosság határát súrolja, érdemes kipróbálni a többi, kevésbé ismert olasz fehér tornyocskát is.

A San Remóban a nálunk ismeretlen Café Pelé nevű kávét adják, ami valószínűleg a fekete gyöngyszemről nyerte a nevét: kérjük a rövid, espresso verziót, aminél finomabbat Itáliában sem kapunk, a dizájnos csészéről nem is beszélve.

A pizzeria-kültéren tökéletesen nyomon követhető az olasz szemlélet, mely szerint a pizzásfiú a mediterrán negyedik kaszt, meglehetősen lenézett műfaj: a terem berendezése és a falak felületkezelése egyaránt hagy maga után kívánnivalókat. A pizzásfiú azonban harcol az előítéletek ellen, kifogástalan teljesítményt nyújt még olasz viszonylatban is. Az árfolyam valamivel az átlag fölött (nem tudom például, két kólából és egy széria Lipton teából miként lett a számlán 1500 Ft-os italfogyasztás), de ahogy Ficktacker doktor mondta, hol kapsz ilyet harmincötezer líráért?! Ha a pincérlányt elküldik egy Emberi kapcsolatok a vendéglátásban tanfolyamra, a San Remo még sokra viszi.

- winklair -

Figyelmébe ajánljuk

A bűn nyomora és a nyomor bűne Vadkeleten

Hogy milyen nyomor vezethet el a bűnhöz, amelyben csak némi élelmet vagy egy fél minimálbért sikerül zsákmányolni? Kik az áldozatok és miért hallgatnak? A leszakadó kistérségek sajnos kiváló terepet jelentenek, hogy egy pillantást vessünk a kétségbeejtő helyzetre.

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.