Kulturális hírek

  • 1997. május 1.

Belpol

Testet öltött logosz E címmel látható 14, Németországban élő nő művész kiállítása május 25-ig a Kortárs Művészeti Múzeum/Ludwig Múzeumban, de ez az átfogó címe is annak a rendezvénysorozatnak, amely Nők a művészetben és társadalomban alcímmel egészen júniusig zajlik Budapesten. Ennek keretében három konferenciát rendeztek és számos kiállítás nyílt a témához kapcsolódva (Rune Mields: Szépművészeti Múzeum; Mary Kelly: Knoll Galéria; Oshi Ohashi: Goethe Intézet; Sabina Teichert: Liget Galéria; Vlasta Delimar: Bartók 32 Galéria; Felület, csoportos kiállítás: Szombathelyi Képtár).
Illusztrációnk: Elke Denda: Szalamandrakép (1992).

Fugees: haza, Haitibe Hősként ünnepelték a Fugeest Haiti szigetén, ahonnan a trió két tagja, Wyclef Jean és Pras Michel családja az USA-ba emigrált. A Narancsfülben bemutatott (MaNcs, 1996. október 24.), Grammy-díjas zenekar egy helyi elitklubban, illetve egy stadionban, 75 ezer néző előtt lépett fel - ez volt minden idők legnagyobb koncertje Haitin. Minden vezető politikus - a jelenlegi és az előző államfőt is beleértve - igyekezett együtt mutatkozni a zenekar tagjaival, akik fellépéseik bevételét a haiti menekültek és árvák javára ajánlották fel. (A nagy koncert költségeit fele-fele arányban állta a Fugees és a haiti kormány.) Wyclef egyébként nem csupán azért örvend közszeretetnek, amiért - főként a Killing Me Softly feldolgozása óta - világszerte népszerű, hanem azért is, mert az utóbbi hónapokban a Haitin beszélt kreol-francia dialektusban készített számokat küldözgetett haza, az ottani rádióállomásoknak - persze mind Nr. 1 lett -, s mert írtak egy dalt a szigeten elharapózott erőszak áldozatainak emlékére is: One Chance.

Kemény mag az USA-ból Amerikai hardcore-bandák zúztak április 21-én az E-klubban: Mindcrime, 400 $ Suits, Gurd, Spudmonsters, Pro Pain - képünk ez utóbbi fájdalomgerjesztése alatt készült. Bővebb beszámoló a jövő héten.

Új írószervezet Lapunk kivételesen korai zárta miatt csak előre fogalmazott múlt időben adhatunk hírt arról, hogy - hacsak nem szakadt rá az egybegyűlt tollforgatókra a csillár - április 27-én, a Kossuth Klubban megalakult az az új írószervezet, amelynek születését az utóbbi hetekben hangos vita kísérte. Konkrétabban majd egy hét múlva.

Cervantes-díj Idén ünneplik Miguel de Cervantes születésének 450. évfordulóját, ezért a hagyományos Könyv Napja, április 23. (ami egyébként a Don Quijote szerzője halálának a napja) a szokásosnál is nagyobb ünnep Spanyolországban. Az események fénypontjaként adták át a legrangosabb irodalmi elismerést, a 15 millió pezetával dotált Cervantes-díjat, az idei kitüntetett: José García Nieto költő, irodalomkritikus.

Az utolsó Neruda Vicente Bianchia megzenésítette Pablo Neruda, az 1971-ben elhunyt, Nobel-díjas chilei költő utolsó, eddig publikálatlan versét: a Noche de Chillan májusban jelenik meg lemezen.

Newseum Washingtonban, pontosabban a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságáért világszerte küzdő szervezet, a Freedom Forum arlingtoni székházának három szintjén megnyílt az újságírás történetét és jelenét bemutató múzeum. A 15 millió dollárból létesült Newseumban a sumér tábláktól kezdve napjaink elektronikájával bezárólag nyomon kísérhető a hír fejlődése.

Biblia, a bestseller A Német Bibliatársaság összesítette a különböző nemzeti bibliatársaságok adatait, s ennek alapján közzétette: 1996-ban - az 1995-ös forgalmat 9,1 százalékkal meghaladva - világszerte 19 millió példányban kelt el a Biblia, az olvasó emberiség legkelendőbb könyve. (Lásd még: Cyberia.)

Kiállításra, külföldre Amszterdam, Rijksmuseum: 16-17. sz.-i nyomtatott grafikák (máj. 4-ig); Van Gogh Museum: Bécs 1900 (jún. 15-ig)

Barcelona, Fundació Joan Miró: Peter Greenaway (máj. 25-ig); Museu Picasso: André Derain (jún. 29-ig)

Basel, Antikenmuseum: Egyiptom ismeretlen kincsei (júl. 13-ig)

Bécs, Kunsthistorisches Museum: Vittoria Colonna és kora (máj. 25-ig); Bank Austria Kunstforum: William Turner (jún. 1-jéig); Museum für Angewandte Kunst: Japán ma (máj. 25-ig)

Berlin, Deutsches Historisches Museum: Pártmegbízás - A kora NDK ikonográfiája (máj. 27-ig); Kupferstichkabinett: Paul Klee (jún. 8-ig); Brücke Museum: Ernst Ludwig Kirchner (máj. 11-ig); Galerie Eigen + Art: Birkás Ákos (máj. 3-ig); Bröhau Museum: Szecesszió, Art Deco és funkcionalizmus Bohémiában (máj. 25-ig)

Bologna, Museo Civico Archeologico: Római lámpák (jún. 22-ig)

Boston, Museum Of Fine Arts: A kínai festészet ezer éve (júl. 20-ig)

Chicago, Art Institute: Afrikai művészet/Nyugati szemek (júl. 6-ig), Charles Rennie Meckintosh (jún. 22-ig)

Drezda, Kunstverein: Georg Baselitz (jún. 22-ig)

Firenze, Bargello: Barokk anyagok (jún. 30-ig)

Frankfurt am Main, Museum für Moderne Kunst: A New York-i Whitney Museum of American Art (máj. 4-ig); Kunstverein und Karmelitenkloster: Alfred Hrdlicka (máj. 4-ig)

Genf, Le Petit Palais: A vámos Rousseau és a francia naiv festők (jún. 15-ig)

Genova, Palazzo Ducale: Van Dyck Genovában (júl. 13-ig)

Grenoble, Museum: Paul Signac (máj. 25-ig)

Hamburg, Deichtorhallen: Birth of the Cool (máj. 11-ig)

Jeruzsálem, Israel Museum: Ottomán művészet (jún. 1-jéig)

(K-tól a jövő héten.)

Alternatív Színházi Szemle Lapzártánk idején még javában zajlik Budapesten a III. Alternatív Színházi Szemle, de mire megjelenünk, vége - az eredményről (merthogy díjakat is osztanak) csak a jövő héten számolhatunk be, ahogy az április 25-27. között Veszprémben rendezett Országos Diákszínjátszó Találkozóéról is. Képünkön A vágy szarvai című Andaxínház-előadás egy jelenete.

A Fáklya-ügy Előbb vámosok kutakodtak a büfében, aztán kiszálltak a rendőrök (nem találtak utcai hangoskodót), végül a múlt szombaton hivatalos zajszintmérést végeztetett a VI. kerületi önkormányzat a Fáklya Klubban, ahol a péntek ősz óta a Total Caré, a szombat pedig január óta a Lovebarikádé.

"Semmilyen devianciával nem tudok azonosulni, törvénytisztelő állampolgár vagyok, de a jelenlegi kényszerhelyzet kényszerpályára vitte az általam vezetett intézményt" - mondta a Narancsnak Rakos Miklós hegedűművész, igazgató, aki Pintér Gáborral (Total Car) és Bernáth/y Sándorral (Lovebarikád) együtt "diszkózást" szabályozó rendeleteket keres és várja a zajszintmérés írásos eredményét. Bernáth/y szerint a technoklub elleni fellépéssel Bajor Zoltán alpolgármester rossz hírét kelti a "béke szigetének" számító helynek, így próbál szavazatokat gyűjteni a választásra (holott, Bernáth/y szerint, amennyit nyer, annyit veszthet is ugyanezzel). Bajor viszont normális dolognak tartja, ha egy önkormányzati képviselő megpróbálja megoldani az ott élő választópolgárok problémáit - szerinte ez a művelődési ház alkalmatlan ilyen rendezvények tartására.

Az ÁNTSZ fővárosi zaj- és rezgésvizsgáló laboratóriumának munkatársa a Narancsnak elmondta, mindenütt magasabb értéket mértek az éjszaka a lakószobába behatoló zaj mértékére megengedett 30 dB-nél (ennyit határoz meg az MSZ 18151-1: 1982 sz. szabvány). A Lovebarikád/Total Car szervezői nem hivatalosan úgy tudják, 32-36 dB-t mértek - folytatni szeretnék a dolgot, betartva a szabályokat, s kompromisszumra is hajlandók (az előtéri zenét lehalkították, a nagyteremben más irányba fordították a hangfalakat). A Fáklyának létkérdés ez: a kapott bérleti díj az egész ház fűtési költségét fedezi - a rendszerváltásig a Pedagógus Szakszervezethez tartozó épület állami tulajdonban van, 1991 óta a Fáklya Club Egyesület üzemelteti, tartja fenn állami támogatás nélkül. A kerületi önkormányzat "csak" a helyi hatóság jogán intézkedik.

Bartók, Kurtág A magyar komponisták közül elsőként Kurtág György művei, a magyar zenészek közül a Keller vonósnégyes játéka hallható a kortárs zene terjesztésében élen járó ECM (Edition of Contemporary Music) által kiadott lemezeken. A CD-k megjelenése alkalmából Budapesten járt a cég alapítója, Manfred Eicher.

Referencia minőségű felvételként jellemezte a Neue Zürcher Zeitung kritikusa azt a Teldec által kiadott lemezt, melyen a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar kíséretében Schiff András játssza Bartók három zongoraversenyét.

Dance Shakespeare A modern táncparkett májusi szenzációjának ígérkezik az a lemez, amelyen pulzáló ritmus előtt Richard E. Grant angol színész mond részleteket Hamlet híres monológjából: a címe, mármint a lemezé, To Be. Ezzel indítja techno-Shakespeare-sorozatát az Avex nevű japán lemezcég. Tervbe van véve néhány táncba oltott részlet a Macbethből, a Lear királyból, a Romeo és Júliából, A viharból és a szonettekből, a szétvágandó szövegek elmondására olyan neves színészeket is felkértek, mint Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Brad Pitt, Keanu Reeves. A feltehetőleg albummá terebélyesedő projekt egyik producere, Nick Shires szerint "négyszáz éven át a tradicionalistáké volt Shakespeare, nem tudom belátni, miért ne nyúlhatna hozzá most már más is".

Filmen a Fociláz Nick Hornby filmre írta Fociláz című (az Európa gondozásában 1995-ben megjelent) sikerkönyvét: a szerény, hárommillió fontnyi költségvetésből forgatott filmet David Evans rendezte. A megszállott Arsenal-rajongó főhős szerepét Colin Frith alakítja, a női főszereplő, aki nemigen érti, hogyan lehet a férfi szívében az első a csapat, Ruth Gemmel.

Cyberia

CD-ROM: Biblia, VersTár A Budapesti Könyvfesztiválra és az IFABO-ra időzítve jelentette meg két új CD-ROM-kiadványát az Arcanum Databases Kft.: a Biblia CD 5.0 tartalmazza a Magyarországon használt mindhárom fordítást (a Károli-félét, a Szent István Társulat katolikus és a Kálvin Kiadó protestáns fordítását), az eredeti héber és görög szöveget, továbbá latin, német és angol fordítást. A bibliai szótengerben éppúgy lehetséges a teljes körű szövegkeresés, mint a VersTár CD című kiadványban, amely 17 klasszikus költőnk - Balassi, Bessenyei, Kazinczy, Batsányi, Csokonai, Berzsenyi, Kölcsey, Vörösmarty, Arany, Petőfi, Vajda, Ady, Juhász Gy., Babits, Kosztolányi, Tóth Á. és József Attila - összes versét és elbeszélő költeményét tartalmazza.

Tupamaro, hálózati A limai japán nagykövetséget hónapokon át megszállva tartó terroristákat likvidálták ugyan, de szervezetük él - a hálózaton is. A Tupac Amaru Forradalmi Mozgalom (Movimiento Revolucionario Tupac Amaru) honlapja továbbra is közli az aktuális közleményeket (http://www.burn.ucsd.ed/"ats/mrta.htm). A téma más megközelítésben a Peru-Info oldalain is megtalálható, a cím: http://www.peru-info.com/Hostages.html.

Kárpótlás az egér-embernek Annak idején mindössze tízezer dollárt kapott munkáltatójától, a Stanford Kutatóintézettől az 1970-ben szabadalmaztatott egér feltalálója, Douglas Engelbart. A most 72 éves számítógépes szakember - amúgy az első, tökéletesen integrált, kétirányú videókonferencia-rendszer kifejlesztője - most átvehette a Lemelson-MIT intézet félmillió dollárral járó díját.

Magyar önkéntes, finn cenzúra Az iNteRNeTTo híre szerint bizonytalan időre bezárt a finn elektronikus könyvtár, amelyet Werner Zsolt állított össze Magyarországon, mert a finn hatóságok szerzői jogi pereket helyeztek kilátásba ellene: az általa beszkennelt és web-formátumúvá alakított, 40 ezer oldalnyi finn irodalom további önzetlen önszorgalmon alapuló, internetes terjesztése beleütközött a 70 éves védelmi időt előíró finn szerzői jogi törvénybe. Werner Zsolt ezért úgy döntött, olyan böngészőprogramot készít a könyvtárhoz, melyben nincsen letöltési opció.

Nógrád, Heves: intelligens régiók Az iNteRNeTTo értesülése szerint Salgótarjánban, az Európa Nap keretében, a Nógrád Megyei Közgyűlés elfogadta a megyei intelligens régió kialakításáról szóló határozatot. Több száz millió forintos beruházások eredményeként az elmaradott régió az ország egyik legdigitalizáltabb térségévé fejlődhet.

A kábeltévé-hálózatra alapozva, két hét alatt tíz gyöngyösi általános és középiskolát kötött be az Internetbe az egy éve alakult HevesNet 2000, az iSYS helyi partnere. A hétmillió forintos beruházás költségéből négyet a Soros Alapítvány állt, a többit a HevesNet és a kábeltévé-hálózatot működtető U. J. Color Kft.

Figyelmébe ajánljuk