Az MTA kutatója: A homoszexuálisok gyógyításának nincs tudományos alapja

Lélek

Takács Judit szociológus, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének Tanácsadója szerint ez nem is lehet vita tárgya.

Miután a köztévé egyik adásban a homoszexuálisok "megmentése" volt a téma, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének tudományos tanácsadóját, Takács Juditot arról kérdeztük, hogy komolyan lehet-e venni az efféle megnyilvánulásokat.

E heti lapszámunkban Takács Judit azt is elmondja, hogy korábban hogyan próbálták gyógyítani a melegeket, hogy milyen károkat okozhat az efféle terápia, illetve, hogy az Orbán-kormány regnálása óta hogyan változott a homoszexualitás elfogadottsága Magyarországon. Részlet az interjúból:

Magyar Narancs: „Kevesen tudják, hogy a világ legkülönbözőbb részein élnek olyan orvosok, pszichiáterek, pszichológusok, akik igenis komoly kutató- és tudományos munka eredményeként képesek homoszexuálisként élt embereket kiemelni ebből az állapotból, betegségből, másságból” – hangzott el az M5 Ez a kérdés című műsorában. Ismer ilyen tudósokat?

Takács Judit: Nem ismerek, és komoly kételyeim vannak ezzel kapcsolatban. A számomra meggyőző szakmai fórumokon az efféle terápiákkal kapcsolatos felvetéseket elvetik, mi több, a homoszexualitás gyógyítása fel sem merül. Azt hiszem, hogy sokkal inkább valamiféle vallásos meggyőződés állhat az efféle, tudományosnak mondott programok hátterében. (...) Ezek a terapeuták – ha egyáltalán terapeutának nevezhetők – nem arra próbálják meg felkészíteni a hozzájuk fordulókat, hogy hogyan fogadják el önmagukat, hogyan vértezzék föl magukat az előítéletek és a megkülönböztetés ellen, hanem bennük keresik a hibát. Ezért is nevezik az eljárásukat reparatív, azaz helyreállító terápiának, mert úgy vélik, a kliensben van a hiba. (...)

Takács Judit

Takács Judit

Fotó: Németh András Péter

 

MN: Még évtized elején végeztek egy kutatást, amely szerint  Magyarországon nagyjából megegyezik azoknak a száma, akik szerint a homoszexualitás alapvető emberi jog azokéval, akik szerint betegség. Változhatott-e ez az arány a Orbán-kormány nyolc éve alatt

Takács Judit: Pontos adattal nem rendelkezünk, mivel azóta nem történt ilyen kutatás. Azt viszont tudhatjuk az Európai Bizottság égisze alatt 2001 óta működő és kétévente nemzetközi összehasonlító felméréseket végző European Social Survey legutóbbi, 2016-os adatai alapján, hogy Magyarországon az utóbbi években romlott a helyzet: a vizsgált országok közül csak az oroszoknál és a litvánoknál rosszabb a homoszexualitással kapcsolatos kérdések megítélése.

(...)

MN: Jó példa erre, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Csehországban a lakosság mintegy kétharmada támogatja az azonos neműek házasságának engedélyezését. Nálunk mi lehet az oka a visszaesésnek?

TJ: Amikor kormányszinten rendszeresen olyan jelzés érkezik, hogy az átlagtól eltérő embereket ellenségnek kell tekinteni, akkor ennek következményei vannak. Elég könnyen rá lehet venni az embereket arra, hogy a saját életük helyett inkább a másokéval foglalkozzanak, hogy bűnbakot találjanak. Az ilyen demagógiával könnyű szavazatokat szerezni, hiszen semmi mást nem kell csinálni, csak szítani a gyűlöletet.

A teljes interjút a Magyar Narancsban találja, a lapunkat pedig megvásárolhatja az újságárusoknál vagy előfizetheti itt:

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?