Ma lett 100 éves Bálint gazda

  • narancs.hu
  • 2019. július 28.

Lélek

"Én nagyon, nagyon ellene vagyok minden, minden társadalmi diszkriminációnak". Száz éves lett az ország kertésze.

Ma lett 100 éves Bálint György, vagyis Bálint gazda, az „ország kertésze“.

A Helikon Kiadó születésnapi köszöntő videójában így beszél Bálint György a jeles eseményről:

„Nagyon vegyes érzelmei vannak az embernek. Egyrészt az, hogy nem érdem száz évesnek lenni, ez csak véletlen szerencse, hogy valaki elér egy ilyen hosszú kort. Másrészt, nagyon sok tapasztalatot össze lehet szedni száz év alatt. Én például akkor születtem, amikor Magyarország még Osztrák-magyar Monarchia volt“.

Bálint gazda egyébként hatalmas Facebook-sztár, oldalát 440 ezren követik, ha csak az utolsó 14 óra bejegyzéseit nézem, volt már szó Dr. Bubó tanításairól, a paradicsom édességéről, és egy betolakodók ellen hajnalkával védett kiskertről.

A Hvg.hu cikkében azt mondja magáról, érzékeny a társadalmi kérdések iránt: „manapság is nagyon mélyen érint az a rasszista hullám, ami itt most az országban erőre kapott. És hát én nagyon, nagyon ellene vagyok minden, minden társadalmi diszkriminációnak.”

Pár napja videóriportot közölt vele a Reuters, aminek nyitómondata szerint „Bálint György, Magyarország kedvenc kertésze ebben a hónapban ünnepli a 100. születésnapját, de a tanácsaira nagyobb szükség van most, mint eddig bármikor.” A riport szerint Bálint gazda a kertész aggódik a klímaváltozás miatt és mindenkit bíztat arra, hogy ha teheti, legalább részben legyen önellátó.

Szerinte a modern társadalomban is meg kell őriznünk a közelséget a természethez... fontos lenne, hogy élvezhessük egy fa árnyékát, és örülni tudjunk a leandervirágzásnak.

false

Figyelmébe ajánljuk