Több mint 350 millió fa ültetése 12 óra alatt?

  • narancs.hu
  • 2019. július 30.

Lélek

Hétfőn Etiópiában több mint 353 millió fát ültettek 12 óra leforgása alatt, ez világrekordnak számít.

Az ország miniszterelnöke, Abiy Ahmed által vezetett faültetési akció egy szélesebb erdősítési projekt része, amelynek neve „Zöld Hagyaték” - olvasható a CNN oldalán.

Hat óra alatt körülbelül 150 millió fát, a tizenkettedik óra elteltével összesen 353 633 660 facsemetét ültetett el több millió etiópiai önkéntes országszerte.

Legutóbb hasonló akció Indiában történt 2017-ben, ott 12 óra alatt 66 millió facsemetét ültetett el közel 1,5 millió önkéntes. A hétfői kihívás arra ösztönözte Afrika második legnépesebb nemzetének állampolgárait, hogy próbáljanak meg 200 millió fát telepíteni és így döntsék meg a két évvel ezelőtti rekordot.

Etiópia célja azonban ennél nagyobb

Az esős évszakban – május és október között – 4 milliárd fát szeretnének telepíteni, derül ki a miniszterelnök májusi tweetjéből. De miért is van erre szükség? Az erdősítéssel és farmerek segítésével foglalkozó Farm Africa nevű szervezet szerint Etiópia területének kevesebb mint 4%-a erdő, pedig a 19. század végén ez még 30% volt.

A partmenti ország földjeit azonban nagyban károsítja a klímakatasztrófa is, folyamatosan romlik a talaj minősége, a talajerózió, a fakitermelés, valamint az ismétlődő áradások és aszályok súlyosbítják a helyzetet.

Ez azért okoz egyre nagyobb gondot, mert a népesség 80%-ának megélhetése a mezőgazdaságtól függ. 2017-ben Etiópia másik 20 afrikai nemzettel együtt vállalta, hogy az erdeti afrikai táj helyreállítását célzó mozgalom keretében 100 millió hektárnyi fát ültetnek.

Csupasz hegyek Etiópiában - lesz mit újratelepíteni

Csupasz hegyek Etiópiában - lesz mit újratelepíteni

 

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint az erdőtelepítés az egyetlen gyors és hatékony megoldás a klímakatasztrófával szemben, hiszen megfelelő számú fa jelentős mennyiségű széndioxidot lenne képes megkötni. Egy, a zürichi egyetemen kidolgozott tanulmány szerint, ha az elpusztult erdők visszaállítása sikeres lenne, azzal 205 milliárd tonna szenet tudnánk foglyul ejteni. Az éves globális szén-dioxid-kibocsátás évente körülbelül 10 milliárd tonna.

Figyelmébe ajánljuk