Anyaméhek! Gyártsátok nekem a népességnövekedést!

Lelki betevő

Az egész terv végtelenül leegyszerűsítő, a férfiak teljesen kimaradnak belőle, mintha ők nem lennének részesei a gyerekcsinálásnak, ráadásul értelmetlen ennyire bemászni az emberek hálószobájába.

A dolog nem is olyan bonyolult.

Az emberek szexelnek, ösztönös, evolúciós cucc ez, nem is kell hozzá túl sok minden, csak két nemi szerv.

Hogy a szexből gyerek is legyen, az viszont már egy nagyob bonyolult dolog, még akkor is, ha az emberiség története során azért elég rendesen benépesítettük bolygónkat.

Amit tudunk, hogy csomó dolog meg szokta támogatni a termelékenységet. Az egyik az iskolázatlanság, a másik a szegénység, a harmadik pedig a nagyon drága és hozzáférhetetlen fogamzásgátlás, illetve az érdemi felvilágosítás hiánya. Ja. És a vallásosság. Az egyházak zöme ugyanis nem különösebben védekezéspárti.

Ezekkel egyébként elég jól állunk, szóval szerintem túl nehéz dolga nem is lenne a népességfogyástól rettegő politikusoknak, egyszerűen csak tovább kell éheztetni és zsigerelni a társadalmat. Niger és Szomália például tök jól áll, de Kongó, Mali és Csád sincsenek különösebben lemaradva termékenységben, ezekben az országokban egy nő ugyanis olyan 6-7 gyereket szül életében.

Közben meg nyilván kaparom a falat, miközben a fenti mondatokat írom, már a családvédelmi konzultációs kérdőíven is kiakadtam, és hát a 7 pontos családvédelmi akcióterv sem egyértelműen a megnyugtatás irányába terelte a gondolataimat. És akkor még finoman fejeztem ki magamat.

Nézzük őket megint pontról pontra.

Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő az első házasságához 10 millió forint összegű kedvezményes kölcsönben részesül. Minden gyereknél felfüggesztik a törlesztést három évre, három gyerek után elengedik a fennálló tartozást.

Oké, mondjuk ahhoz egyáltalán nem értek, hogy ez mennyibe fog kerülni (nyilván sokba), de nézzük a pszichológiai gondokat. Egyrészt ugye rögtön ott van, hogy össze kell házasodni, meddőnek pedig nyilván nem szabad lenni, mint ahogy az örökbe fogadást sem támogatja ez az intézkedés, és hát olyan sincs, hogy 40 felett szül az ember. De a legfőbb pszichológiai gond a három évre történő felfüggesztéssel van, megint és még mindig két lábon járó anyaméheket lát a kormány a nőkben, akiknek semmi más dolguk és kedvük nincs, mit gyártani a népességnövekedést, dolgozni a nők nem akarnak és nem szeretnek, a munka, az ambíció és a karrier világa a kormány szemében a férfiaké.

Bővítik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kedvezményes hitelét.

Ehhez nem különösebben tudok hozzászólni, az talán nem egy elvetemült ötlet, hogy ne csak új, hanem használt lakásokat is lehessen vásárolni, de hát erre azért majd a piac is reagálni fog, mondjuk úgy, hogy drágábbak lesznek az ingatlanok. A lakhatási szegénység egyébként óriási probléma Magyarországon, amit viszont nyilván nem ez a pont fog megoldani.

A második gyermek születésekor 1, a harmadiknál 4 millió forintot, minden további gyereknél 1-1 millió forintot vállal át a kormány a szülők jelzálog-hiteléből.

És akkor most verje mindenki a fejét a falba, akinek nincs jelzáloghitele, vagy van, de (már) nem lehet gyereke vagy van hitele, de nem akar már több gyereket?

false

Azok a nők, akik legalább négy gyereket szültek, életük végégig mentesülnek az szja fizetése alól.

Magyarországon elég sok és elég magas adót fizetünk ki, elég ha csak az élvonalban járó ÁFA mértékére gondolunk, de az adószabadság napja is csak a félév után jön el, az egykulcsos adó már önmagában elég igazságtalan, a gyes összege hosszú évek óta egy fillérrel sem emelkedett, és hát persze ez az intézkedés is csak a bejelentett munkából élőkön segítene, de még egyszer: senki sem azért szül, mert az majd olyan combosan meg fogja érni.

Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját. 2 és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást ad a kormány az új, 7 személyes autókra.

Mondjuk szinte egész télen szmogriadó van, Budapesten dúl a dugó, parkolni nem lehet sehol, pont csomó új SUV-ra van most szüksége a magyaroknak. És hát persze trükk itt is van, nyilván nem vehetek majd az öt gyerekem alá 2,5 milliós, hétszemélyes kocsit ingyen, mert a támogatás az autó árának maximum a felét teheti csak ki, szóval ez intézkedés is felső középosztálytól felfelé lesz jó csak, és hát ugye azt a kocsit el is kéne tudni tartani. Ahogy azt a csomó gyereket sem ártana. Ha már egyszer ideszültük őket a csomó kedvezményért cserébe.

Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást. 21 ezer új férőhelyet ígér 3 év alatt. 2022-ben minden szülő bölcsődébe viheti a gyermekét.

Na, ez tök jó! De komolyan. Ígérik már egy ideje, egy 2002-es EU-s irányelv szerint már 2010-re a háromévesnél fiatalabb gyerekek harmadának kellett volna bölcsődei helyet biztosítani, de hát ez nem jött össze (nem csak Magyarországon), az új irányelv 2020-ra kéne, hogy beérjen, akkorra a 4. életévüket betöltött, de még nem iskolaérett gyerekek 95%-ának kellene kora gyermekkori gondozásban részesülnie. Ehhez képest azért nem ígér olyan megdöbbentően innovatívat a kormány. De ennél fontosabb kérdés, hogy képes lesz-e a hazai pszichológia és a társadalom beállni a bölcsődék mellé, és végre le mer-e számolni azzal a mítossszal, hogy a gyerekkel két-három éves koráig otthon kell lenni. Tehát akármilyen jó ötlet is ez, komoly szakmai és társadalmi szemléletváltás lenne szükség hozzá, ami aligha fog úgy eljönni, hogy közben az Országgyűlésben még mindig közel annyi László ül, mint nő (ha jól számolom, akkor 18 vs. 24).

Bevezetik a nagyszülői gyed-et.

Szerintem ezzel sem lenne nagy gond, tök kreatív ötlet. De azt a dokumentumfilmet azért nem nagyon látom magam előtt, ahogy a folyamatosan tolódó nyugdíjkorhatár elől a vidéken élő nagyszülők összecuccolnak a CSOK-ból frissen lakást vásárló, a függetlenséget épp csak élvező fővárosi gyerekekkel. No, meg be fognak-e férni a kedves nagyszülők a hét személyes kocsiba a focicsapatnyi gyerek mellé.

Szóval az egész terv végtelenül leegyszerűsítő, a férfiak teljesen kimaradnak belőle, mintha ők nem lennének részesei a gyerekcsinálásnak, azzal nyomomban sem foglalkozik, hogy a megszülető gyerekek utána milyen körülmények között nőnek fel, de a legfőbb probléma talán az, hogy a létminimum környékén túlélő három- négymilliónyi magyarnak mindez aligha nyújt segítséget, tehát a társadalmi széttöredezettség és feszültség csak tovább fog mélyülni

De persze, még akár az is lehet, hogy több gyerek fog születni. Vagy nem.

Tök jól megírta ezt Munk Veronika az Indexre, franc tudja, hogy ettől történni fog-e valami, s ha fog is valami történni, franc fogja majd tudni, hogy pontosan melyik pont miatt lettek ugrásszerűen sokan azok a magyarok. Ha egyáltalán ezek miatt. Viszont rohadt drága lesz.

A gyermekvállalás sokkal bonyultabb ennél, messze nem csak anyagi, gazdasági kérdésről van itt szó, még akkor sem, ha egyébként a társadalom elöregedése valódi, európai szintű gazdasági problémát fog szülni (stílusos, mi?) egész hamar. Meg hát kapkodni sem kellene, egy-egy ilyen intézkedésnek kell egy kis idő, mire beér, ha ma beletöltöm a milliárdot a rendszerbe, abból még nem lesz holnapra határvédő, életerős, 20 éves ősmagyar focista.

De hogy ne csak fikázzunk és fanyalogjunk, összerakta a Lelki betevő is az ő - hoppá - kilenc pontját. Mutatom is.

1. Óvodától kezdődően bevezetjük a gendertudatos nevelést, a szexuális nevelést, a test-, az IKT- és az egészségtudatos nevelést, az önismereti oktatást, az érzelmek felismerésének és kezelésének oktatását valamint a szexizmusmentes kommunikáció és viselkedés elsajáítását. Tudatosítjuk a láthatatlan munkával és az érzelmi házimunkával járó feladatokat.

2. Teljesen átalakítjuk a hazai GYES-policyt, megszüntetjük a hároméves gyest, törvényekkel, oktatással és pénzügyi támogatásokkal szorgalmazzuk a nők minél hamarabb munkába történő visszaállását és a férfiak otthon maradását, bevezetjük az apakvótát és a közös szülőidőt, törvényekkel támogatjuk, hogy ugyanabban a pozícióban a nők ugyanannyit keressenek, mint a férfiak, darabokra törjük az üvegplafonokat és az üveglifteket, valamint elhintjük, hogy az idős és/vagy beteg rokonokat a férfiak is ápolhatják, és erről szólunk a munkáltatóknak is.

3. Kutatásokat kezdeményezünk a bölcsőde és a kötődés vizsgálatára, melynek eredményeit széles körben publikáljuk és oktatjuk.

4. Megdolgozzuk a gyerekekkel foglalkozó gondozók és pedagógusok anyagi és társadalmi megbecsülését, átalakítjuk a képzésüket. Minden kisgyerek számára elérhetővé tesszük a minőségi bölcsődei elhelyezést Budapesten kívül is

5. Átalakítjuk a közoktatás szellemiségét, csökkentjük a gyerekek tananyag-terhelését.

6. A hazai medikalizált, orvosközpontú szülészetet szülő- és gyerekközpontúvá alakítjuk.

7. Drasztikusan csökkentjük a fogamzásgátlás árát, az óvszert ingyenessé tesszük.

8. Könnyítünk a meddők helyzetén, elérhetőbbé és olcsóbbá tesszük az inszeminációt és lombikprogramot, lerövidítjük és transzparensebbé tesszük az örökbefogadási procedúrát.

9. Engedélyezzük a melegházasságot és a meleg párok gyerekvállalását, de egyébként meg nem is kötjük házassághoz a csomó támogatást.

Valahogy így.

Ettől sem biztos, hogy hátrafelé nyilazó magyarok fognak potyogni az égből, és hát ezek az intézkedésem sem olcsók rövid távon, de a közérzet biztosan jobb lesz. Ami hosszú távon azért nem árt. Ugyanis ha megnézzük a világ országainak termelékenységi mutatóit, akkor azt látjuk, hogy bár egyik európai uniós ország anyái sem termelnek legalább két gyereket, viszont mintha azért

valahogy mégiscsak lenne összefüggés a boldogság és a gyerekcsinálás között.

Ha pedig az 1,7 - 1,9 gyerek/anya kevés lenne (Magyarország 2016-ban 1,45-öt produkált), hát még mindig ott a migráció.

Amit épp annyira értelmetlen tiltani, mint amennyire értelmetlen ilyen mértékben bemászni az emberek hálószobájába.

false

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.