A nyár közepén hozták nyilvánosságra, hányan fagytak halálra Magyarországon a 2016–2017-es télen

  • narancs.hu
  • 2018. július 29.

Lokál

Tökéletes időzítés, brutális számok.

Egy éven keresztül érdeklődtek arról politikusok és civil szervezetek a kormánynál és az illetékes hatóságoknál, hogy pontosan hány embert ért a fagyhalál Magyarországon, de sokáig nem kapott választ senki. Ám fél év pereskedés után A Város Mindenkié nevű szervezetnek sikerült megkapnia a pontos számokat – írja a 444.hu.

A bíróság áprilisban mondta ki, hogy az ORFK köteles kiadni az erre vonatkozó adatokat, amelyeket a héten küldtek meg a nevezett csoportnak. A statisztikából az derül ki, hogy összesen 259 ember fagyott meg hazánkban 2016 október tizenötödike és 2017 március elseje között. A rendőrség ugyanakkor két különböző kategóriába osztja a halottakat: az egyik a „gyaníthatóan kihűlés miatt elhunytak”, a másik pedig „hatósági eljárás által megállapítottan kihűlés miatt elhunytak” csoportja. Értelemszerűen ez azt jelenti, hogy míg az első esetben csak valószínűsítik a fagyhalált, mert még nem zárult le a szükséges vizsgálat, addig a második esetben már hivatalosan is kimondták, hogy az adott személy halálra fagyott.

Az elhunytak közül közterületen gyaníthatóan 20 ember fagyott meg az említett időszakban, biztosan pedig 35, alkalmasint több mint ötvenen. Ezenfelül saját otthonukban gyaníthatóan 79-en fagytak halálra, míg megállapítottan 125-en, tehát több mint kétszázan.

Figyelmébe ajánljuk