Torgyán József szelleme kísért a Fideszben: most épp „kivinagyhatalom” lesz Magyarország

  • narancs.hu
  • 2017. október 7.

Lokál

Felkészül a gyapot, s már a narancsra sem kell sokáig várni.

A Mura térségében a volt szőlőterületek, zártkerti ingatlanok egyik újrahasznosítási lehetőségeként a vállalkozókedvű tulajdonosok kivitermesztésbe kezdhetnek – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, a Mura-program miniszteri biztosa szombaton Becsehelyen.

És ez nem vicc.

Cseresnyés Péter Magyarország legnagyobb, mintegy négyhektáros kiviültetvényének szüreti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a térség gazdasági-turisztikai fejlesztését célzó Mura-program egyik példája lehet a dél-zalai dombokon terjedő kivitermesztés.
A Becsehely határában elterülő, országosan is egyedülálló kiviültetvény is azt mutatja, hogy az elhagyott szőlőültetvények és zártkerti ingatlanok újrahasznosításához a kivivel is sikerrel lehet próbálkozni.
Az államtitkár kifejtette, hogy a Mura-program egyik alapvető célja, hogy megerősítse a térségben a mezőgazdaságot, hogy jövőképet biztosítson azoknak a gazdálkodóknak, akik továbbra is a föld megműveléséből akarnak megélni. A becsehelyi ültetvény eredményei láttán már most lenne 10-20 hektárnyi további terület, amelyen más gazdálkodók ugyancsak kivitermesztésbe fognának. „Küzdünk azért, hogy támogatható telepítésű növény legyen a kivi” – közölte Cseresnyés Péter.

A családi gazdaságot irányító Miklós Ákos Márton azt hangsúlyozta, hogy ma még talán unikálisnak számít a kivitermesztés, de a Nagykanizsa–Letenye–Lenti vonalon húzódó dombvidéken ehhez ideálisak a körülmények. Különleges a klíma, ezért télen nem fagynak el a gyümölcsök, megfelelőek a talajadottságok, a kivinek nincsenek kártevői, ezért semmiféle vegyszeres növényvédelmet nem igényel, csupán megfelelő tápanyagot és öntözést kell biztosítani.
Az eredetileg Kínából származó gyümölcsöt száz évvel ezelőtt még Új-Zélandon sem ismerték, a közelmúltra pedig már a szigetország lett az egyik legnagyobb termelő a világon. Magyarországon nem a globális felmelegedésnek köszönhetőek az ideális viszonyok, akár évtizedekkel ezelőtt is lehetett volna kivit termeszteni, csak mostanáig nem fedezte fel senki az ebben rejlő lehetőségeket.

Figyelmébe ajánljuk