Belenéz a vezető szemébe mielőtt lelép a zebránál? És ha átengedik "nyom egy lájkot" az autósnak?

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 25.

Lokál

Vitézy Dávid is kiakadt a rendőrség a gyalogosokat idiótának oktató videójától.

A rendőrség menjen ki a zebrákhoz és tartassa be a KRESZ-t, ne a szabálytalankodáshoz igazodó magatartásra nevelje az embereket Facebook-videókban – ez ugyanis teljes szereptévesztés és mivel a szabálytalankodást tekinti alapnormának, ezáltal rendkívül káros is"

– ezt írta Vitézy Dávid, volt közlekedési államtitkár egy kommentben a rendőrség új, Facebook-videója alá, amelyben

a rendőrség lényegében mint félhülyéknek, azt magyarázza el, hogy gyalogosként jobb félni az autósoktól és minden szabály ellenére rendkívül előzékenynek lenni, ha egy lámpa nélküli zebrához érkezünk.

Ott, ahol a KRESZ szerint egyébként az autósoknak kellene megállniuk, nem a gyalogosoknak, mert a gyalogosoknak van elsőbbsége.

Persze, körültekintően kell közlekedni gyalogosként is: körül kell nézni, fel kell tudni mérni, valóban megáll-e az autós a zebránál. De ez nem egyenlő azzal, hogy az autós kegyet gyakorol azzal, ha megáll szabály szerint a gyalogosátkelőnél.

Merthogy a videóban a rendőrség azt tanácsolja a gyalogosoknak, hogy "nyomjanak egy lájkot" az autósoknak, ha átengedik őket, mert akkor "legközelebb is át fog engedni". Mindemellett arról is beszél a videóban egy rendőrség feliratos kantáros nadrágot viselő férfi, hogy"az autó közel van, ha el lehet olvasni a rendszámát, és nagyon közel, ha látni lehet, hogy nő vagy férfi vezeti".

"Addig nem lépsz le, amíg bele nem néztél a vezetőnek a szemébe"

– szól a rendőrség tanácsa, amely szerintük a gyalogos közlekedési főszabály, nem pedig az, hogy az autós megáll a zebránál.

Vitézy külön Facebook posztot is szentelt a rendőrség elképesztő okításának. Azt írta:

A rendőrség dolga a jogszabályok betartatása. Azokban pedig nem szerepel olyasmi, hogy a gyalogosnak a kijelölt gyalogátkelőhelyen az érkező gépjármű rendszámáról, a vezető neméről vagy haja színéről meg kéne győződnie, végképp nem olyasmi, hogy meg kéne “lájkkal” köszönnie, hátha akkor az autós máskor is betartja a szabályokat.

A rendőrség kommentben reagált Vitézy megjegyzésére, miszerint "Természetesen kollégáink a szabályok betartatásán is dolgoznak, de ha csak egy életet sikerül megmenteni egy ilyen videóval, már megérte."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk