Bezár a gyógyfürdő és a képtár Pakson

  • narancs.hu
  • 2023. április 23.

Lokál

A fürdő működtetésére évente 300 milliót költött a város, ez nem megy tovább.

Megszűnik a gyógyfürdő szolgáltatás a Paksi Gyógyászati Központban, és bezárják a Paksi Városi Múzeum képtárát – írja a Teol.hu.

A paksi képviselő-testület döntéséről Szabó Péter polgármester azt mondta, a gyógyfürdő épületének gyógyászati funkcióját szeretnék megtartani, a felújítás után oda telepítenének bizonyos szakrendeléseket, de ami a medenceteret illeti, a város később sem szeretné saját fenntartásban működtetni. Ha jön egy befektető, aki fantáziát lát a gyógyfürdőben, beruház, az akár nyereséget is termelhet, de erre az önkormányzat nem vállalkozhat.

Szabó szerint a fürdőt eleve több szolgáltatással kellett volna ellátni, élményfürdővel és szaunával, ami bevételt hoz. Mórahalmot említette, ahol szolgáltatási palettájának köszönhetően a fürdő havonta csak egymillió forintos önkormányzati támogatást igényel. Pakson évente 300 millió forintot kellett befizetni, hogy a létesítmény egyenesben legyen.

A képviselő-testület határozata nyomán a múzeumot átszervezik, és a képtár végleg megszűnik. Az épület fenntartása a kezdetektől nagyon drága volt, ugyanakkor oda az iskolásokon kívül, akiknek múzeumpedagógiai foglalkozásokat szerveztek, nem sokan jártak. Az utóbbi 10-12 évben évente 50 és 100 között alakult a belépőt váltó látogatók száma.

A képtárban hét teljes munkaidőben és egy félállásban foglalkoztatott dolgozó munkahelye szűnik meg. 

A festmények átkerülnek a múzeum épületébe, ahol továbbra is megnézhetők. 

Arról is határozott a képviselő-testület, hogy Leber Ferenc, aki eddig társadalmi megbízatású alpolgármester volt, mostantól főállásban dolgozik. Ő a felelős a Paks II. Zrt. és az önkormányzat közötti kapcsolatért.

A leadkép forrása: pakspress.hu

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk