Blaha Lujza tér: ősszel kezdődhet a négymilliárdos felújítás, új fákat és WC-t is ígérnek

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. március 11.

Lokál

Egy évig tart az átalakítás, ha minden jól megy.

Várhatóan ősszel kezdődik a budapesti Blaha Lujza tér átalakítása, a kivitelezés nagyjából egy évig tart; a tér, az aluljáró, valamint a Somogyi Béla utca felújításának becsült költsége négymilliárd forint, amely fővárosi és kormányzati forrásból áll rendelkezésre – közölte Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester és Sára Botond (Fidesz-KDNP) józsefvárosi polgármester hétfőn közleményben.

„A téren jelentősen megnő a zöldfelületek aránya, pára- és vízjátékokat telepítenek, egy kulturális célokat szolgáló épület és egy rendezvényhelyszín is épül. A csomópontot teljes mértékben akadálymentesítik és felújítják az aluljárót” - olvasható az MTI-hez eljuttatott közös közleményben.

A Blaha Lujza téren helyet kap majd egy kisméretű, kulturális célokat szolgáló, az egykor itt álló Nemzeti Színház „örökségét” felidéző épület, előtte egy egybefüggő térrész adhat majd helyet akár nagyobb rendezvényeknek is. A téren lévő fák száma a mostani 26-ról 65-re nő, ezzel együtt az új zöldfelület több mint 1000 négyzetméter lesz – olvasható.

Ilyen lesz a tervek szerint

Ilyen lesz a tervek szerint

Fotó: Főváros

A csomópontban újabb gyalogos átkelőhelyeket alakítanak ki, felújítják az aluljárót, amely bővül is a tér irányába: egy BKK ügyfélközpont és egy nyilvános illemhely is lesz ott, ezek akadálymentes elérését egy lift biztosítja majd – olvasható a közleményben. A közleményben kitértek arra is, hogy ideiglenesen fasort is telepítenek a Rákóczi út „jelenleg aszfaltozott középszigetébe” az út később megvalósuló fejlesztéséig. A tervezés várhatóan a nyár elejére zárul le, akkorra készülnek el a kivitelezési tervek. Az építkezés várhatóan ősszel indul és körülbelül egy évig tart majd. A felújítás jelenleg becsült költsége 4 milliárd forint.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.