Karikó Katalin: ránéztem erre a táblázatra, és mondom, mi ez?

  • narancs.hu
  • 2021. május 3.

Lokál

Az mRNS-alapú oltások kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikus az MTA közgyűlésén tartott ma ünnepi előadást.

„Ha sikerül ugyanilyen ütemben vakcinálni az embereket, akkor nyárra nagyjából rendben lehetünk. Ha a vírus nem tud kiben szaporodni, akkor nem fog variálódni, és egyszerűen vége lesz” – mondta a Telex.hu-nak adott interjúban Karikó Katalin. Az mRNS-alapú oltások kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikust az MTA közgyűlésén tartott ünnepi előadása után kérdezte a portál.

A magyar tudós arról is beszélt, hogy óránként 11 tudományos publikáció jelenik meg a járványról. Mióta itt vagyok ma az Akadémián, már lecsúsztam legalább 50-60 publikációról. Hogy lehet ezt elolvasni mindent? – vélekedett.

„Most hirtelen mindenki járványszakértő lett, de én nem vagyok az. Én egy biokémikus vagyok, aki ért az RNS-ekhez”

– tette hozzá.

Arra, hogy mennyire kell tartani az indiai mutánstól, azt mondta: minden variánst vizsgálnak, „de a dupla variánosokról az eddig vizsgálatok azt mutatják, hogy a kettős mutáció a vírus esélyét rontja: a dupla variáns ellen ugyanolyan jó volt az ellenanyag-termelés, mint az eredeti vuhani ellen.”

Az interjúban szóba került a kormány félrevezető táblázata, amelyből alapvető információk kimaradtak, így úgy lehetett érteni, mintha a Pfizer-BioNTech vakcina alkalmazása veszélyesebb lenne a többi vakcinához képest. Minderről azt mesélte: „úgy történt, hogy Atlantában át kellett szállnom, és amíg vártam a csatlakozást, ránéztem erre a táblázatra, és mondom, mi ez? Ha valaki öngyilkos akar lenni, ez alapján kér egy Pfizer-vakcinát, és azt hiheti, meghal tőle. Félálmosan írtam rá egy választ, de nem kellett volna.

Egy kollégám mondta egyszer:

soha semmi ilyen politikai dologba ne köss bele, ne legyél benne, mert belerántanak, és akármit mondasz, mindenbe belekötnek. De nem úgy nézett ki, hogy bárki nagyon elrettent volna.”

Figyelmébe ajánljuk