Karikó Katalin félrevezetőnek tartja a kormány a vakcinák hatékonyságáról szóló táblázatát

  • narancs.hu
  • 2021. április 26.

Belpol

Mert az nem pontos, információk hiányoznak belőle. Elmondta, hogy kellett volna az ilyet jól csinálni.

Mint ismert, a magyar kormány vasárnap úgymond egy összesítő táblázattal az egyes vakcinák hatékonyságáról közölve információnak látszó adatokat lényegében megpróbálta bebizonyítani, hogy a keleti vakcinák a nyugatiaknál is jobbak. Ezzel e központi üzenetet akartak hangsúlyosabbá tenni, így igazolva, hogy aki ennek az ellenkezőjét állítja, az bizony oltásellenes.

Csakhát az összesítésből alapvető információk kimaradtak. Csakhogy egy-egy példát említsünk, nem tüntették fel sem azt, hogy melyik vakcinával hány embert oltottak be és kiket, sem azt, hogy milyen betegséggel, milyen korúakat.

 

"Még kutatónak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki realizálja: kizárólag megfelelő kontrollal lehet csak összehasonlítani valamit” – így reagált Karikó Katalin a kormányzat által vasárnap publikált, az egyes vakcinák hatékonyságával foglalkozó táblázatra. Ebben a koronavírus ellen oltottak halálozási adatait is részletezik.

A magyar kutató, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója is azt emelte ki, hogy a táblázat nem pontos, információk hiányoznak belőle.

A kormány táblázatából az olvasható ki, hogy százezer Pfizerrel oltottból 32-en hunytak el, míg a kínai Sinopharm esetében ugyanez a szám 16-ra jön ki. A Pfizer típusú vakcina esetében négy hónap a vizsgált időszak, a kínainál kettő. Utóbbival viszont a krónikus betegségben nem szenvedőket oltották.

Karikó Katalin úgy fogalmazott, a betegségek mellett a beoltottak és az elhunytak korát is fel kellett volna tüntetni, ezek nélkül a táblázat szerinte teljesen félrevezető.

"Azt kellett volna feltüntetni, hogy Magyarországon 4 hónap alatt 100,000 idős krónikus beteg emberből hányan haláloznak el az öregek otthonában. Illetve krónikus betegséggel NEM rendelkező 100,000 emberből hányan halnak meg 4 hónap alatt" – írta Karikó a Facebookon.

(Facebook/Magyarország Kormánya, Karikó Katalin)

Figyelmébe ajánljuk