Itt megtudhatod, hogy képes vagy-e három napig szeméttermelés nélkül élni

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 6.

Lokál

Egy fesztivál, ami nyom nélkül ér véget.

Létezik egy rendezvény, ahova olyan emberek mennek el, akik nemcsak abban tudatosak, hogy egy fesztiválon értelmesen töltsék el az idejüket, hanem abban is, hogy olyan ételeket vigyenek magukkal, amelyek csomagolásmentesek, a tisztálkodásra szánt szereik pedig biológiailag lebomlanak. Nevezhetnénk őket zöld hippiknek, de ők jobban szeretik a „gyüttmentek” kifejezést.

A vidéki létért és a fenntartható életmódért rajongók csoportja már harmadik alkalommal rendezi meg a „Gyüttment Fesztivált”, melynek célja, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek a fenntartható és hulladékmentes vidéki életformával. A fesztivál szervezői idén zéró toleranciát hirdettek a szemét ellen, és megpróbálnak három napig teljesen szemétmentesen élni.

false

 

Fotó: Facebook

„A Zéró nem ahonnan indulunk, hanem ahova tartunk. Már ami a hulladékot illeti: idén megcsináljuk Magyarország első Zéró Hulladék fesztiválját!

Hatalmas dologba vágunk bele, de hiszünk benne, hogy veletek együtt sikerülhet. Gondoljatok csak bele, el tudtok képzelni egy fesztivált,

  • ahol nincsenek kitéve kukák?, még szelektív sem?
  • ahol a büfék környékén nem jártok térdig műanyag poharakban és sörösdobozokban?
  • ahol az emberek a saját tányérukat és poharukat használják az evéshez/iváshoz?
  • ahol csak olyan hulladék keletkezik, amit a helyszínen komposztálni tudunk?

Miért? Mert ha nyomot hagytok magatok után, az ne szemét, hanem valami jó dolog legyen! A társadalmi és természeti környezet megóvása a Gyüttment Fesztivál egyik alapértéke. Már az első két fesztiválon is szelektíven gyűjtöttük a hulladékot, komposztáltuk az ételmaradékot, napelemet használtunk, helyi beszállítókkal dolgoztunk, most pedig még egy nagy lépést teszünk előre: teljesen hulladékmentessé szeretnénk alakítani a Gyüttmentet” – írják a fesztivál honlapján.

Időpont: 2017. augusztus 24–27.

Helyszín: Szőlőhegyi pincesor, Oszkó, 9825

Neked ajánljuk