Közúton mentek a lőtérre a honvédség új Hiúzai

  • narancs.hu
  • 2024. május 14.

Lokál

Ilyen jármű eddig nem járt a 47-es főútnak azon a részén.

„Láncos haditechnikai eszköz eddig még nem közlekedett a hómezővásárhelyi laktanya és a gyakorlótér között” – olvasható a Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár keddi Facebook-bejegyzésében. A poszt arról tudósít, hogy a katonák a Lynx (Hiúz) nevű új gyalogsági harcjárművekkel közúton jutottak el a dóci gyakorlótérre, ahol most „folyamatosan zajlik a harcjármű-vezetői felkészítés”.

A Hiúzok első kivonulásáról szintén beszámoló szegeder.hu szerint a járművek elkerülték Szegedet, a 47-esről az M43-asra fordultak rá, aztán az 5-ös főútra, és úgy közelítették meg Dócot.

Akik okvetlenül látni akarják a lánctalpasokat, 15-én szerdán 19 és 21 óra között figyelhetik meg őket a visszaúton, Dóctól Hódmezővásárhelyig.

A Hiúzokat a német Rheinmetall gyártja. A KF41 típust 2018-ban mutatták be, ezt először a Magyar Honvédség rendszeresítette. Az első járművek tavalyelőtt érkeztek, a hazai gyártásuk pedig tavaly kezdődött el. Hosszuk 8,4 méter, 3,8 méter szélesek, dízelmotorral mennek, és 30 milliméteres gépágyú a fegyverük. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk