Megvan az első magyar Hiúz

  • narancs.hu
  • 2023. december 23.

Belpol

A páncélozott harcijármű sorozatgyártása az idén kezdődött meg Zalaegerszegen.

Legördült a zalaegerszegi gyár futószalagjáról az első magyar gyártású Lynx, adta hírül a honvédelmi tárca. Ha esetleg valaki nem tudná, ez egy páncélozott, gyalogsági harcjármű, amelyet a német Rheinmetall gyárt. A jármű KF41 típusát 2018-ban mutatták be, első rendszeresítője a Magyar Honvédség, az első járműveket tavaly szállították le, a gyártás pedig az idén kezdődött meg.  

A magyar Hiúz hossza 8,49 méter, szélessége 3,8 méter, magassága a járműtestre szerelt felépítménytől függ. Dízelmotor hajtja, elsődleges fegyverzete egy 30 milliméteres gépágyú. A Hiúz "korunk legmodernebb, legkorszerűbbnek tartott gyalogsági harcjárműve, amely méltó módon tükrözi a honvédségben megkezdődött kultúraváltást", mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter.

Si vis pacem para bellum.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk