Mától kötelező a maszkviselés, ha Budapesten közlekedik

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. április 27.

Lokál

Az orr és száj eltakarásának szabálya ma lép életbe a fővárosban.

Mától csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni a fővárosi tömegközlekedés járataira, s így lehet csak boltba menni és taxival utazni a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

A rendelkezés betartásának elősegítése érdekében, illetve azért, hogy minden utas biztonságban érezhesse magát a tömegközlekedési járatokon, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Főpolgármesteri Hivatal több csomópontban mosható és vasalható textilmaszkot oszt az utazóknak.
A fővárosi operatív törzs korábbi döntése értelmében a közösségi közlekedés járatai mellett mától a budapesti üzletekben, boltokban, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban is kötelező az arc eltakarása.

A rendelkezés a 6 éven aluli utasokon kívül nem vonatkozik például azokra a járművezetőkre sem a közösségi közlekedésben, akik meg tudják tartani az utasoktól való legalább kétméteres távolságot, illetve akiket a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszköz választ el az utasoktól.

 

Karácsony elrendelte a kötelező maszkviselést a BKV-n

És megint lezárja a Margitszigetet. "Április 27-től, azaz jövő utáni hétfőtől a BKK járatait kizárólag kendővel vagy sállal eltakart arccal vagy maszkban lehet igénybe venni" - közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon. A kormánytól kapott felhatalmazással élve továbbá erre a hétvégére is lezárásokról döntött: reggel 9 és este 8 között nem lehet majd a Margitszigeten és az Óbudai-szigeten tartózkodni.

Neked ajánljuk