Megújul a Városmajor, így fog kinézni - fotók

  • narancs.hu
  • 2022. március 29.

Lokál

Új helyet kellene keresni a szabadtéri színpadnak, de lenne tó is a parkban. 

A kedden kihirdetett eredmény szerint az OpenSpace Kft. és a Deichler Jakab Építész Stúdió közös pályamunkája alapján kezdődhet el a városmajori közpark átfogó fejlesztése – jelentette be Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, a zsűri elnöke, XII. kerületi fideszes képviselőjelölt a Facebook-oldalán. A Budapesti Fejlesztési Központ tájépítészeti tervpályázatán 14 tervezőcsapat munkáiból választották ki a győztest. 

Az államtitkár Facebook-posztja szerint 15 ezer négyzetméterrel bővül majd a zöldterület, ahol egyszerre lesz lehetőség az aktív kikapcsolódásra és csendesebb, természetes környezetbe való elvonulásra, miközben a közel 240 éves Városmajor végre 21. századi, modern és kényelmes parkká válik. A tervezett fejlesztés minden részletére kitérő bejegyzésből kiderül, hogy a pihenő- és sétakerti funkciók mellett lesznek majd az új parkban

  • sportpályák,
  • játszóterek,
  • kutyás élménypark,
  • KRESZ-park,
  • sőt még egy mászóhálóval felszerelt tanösvény is helyet kap majd a parkban.

 
A mászóhálós tanüsvény látványterve
Fotó: Facebook/Fürjes Balázs
 

A zöldterület bővítése mellett a tervek között szerepel

egy természetes hatású tó, valamint egy kis ér kialakítása az egykori Ördög-árok vonalán.

Igaz, a mesterséges tavat csak abban az esetben lehet megépíteni, ha a Városmajori Szabadtéri Színpad elköltözik jelenlegi helyéről. Fürjes Balázs kiemelte, azon lesz, hogy a főváros vezetésével közösen sikerüljön új otthont találni a színpadnak, ami szerinte már csak azért is fontos lenne, mert a környéken élőket zavarja a forgalom, az autók, a zaj és a szennyezés.

 
A tervezett tó a színpad helyén
Fotó: Facebook/Fürjes Balázs
 

Egyébként a bővítés megvalósításának érdekében más létesítményeknek is távozniuk kell a Városmajorból. A park nyugati részére tervezett közösségi sportpályák építéséhez a mostani parkolókat és az MTK csarnokait is el kell bontani, amiket 2020-ban éppen az államtitkár kezdeményezésére vett köztulajdonba a kormány.

Bár a győztes tervezőt kihirdették, a munka java még csak most kezdődik, amibe szeretnék a budaiakat is bevonni. A közösségi tervezés jegyében Fürjes ígérete szerint több fórumot és szakmai workshopot is rendeznek majd, hogy a részletek kidolgozásában a park leendő használói is részt vehessenek.

 
Fotó: Facebook/Fürjes Balázs
 

 
Fotó: Facebook/Fürjes Balázs
 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk