Mi okozott szennyezést a dunakeszi szabadstrandon?

Lokál

A strand ideiglenes lezárását sokan összekapcsolták a gödi Samsung-gyárral, ám a jelek szerint a Dunában mért szennyezésnek ezúttal nincs köze a vállalat tevékenységéhez. A történtek azért jól mutatják, milyen a közhangulat az akkugyárat érintően a helyiek körében. 

A múlt héten ideiglenesen lezárták a Dunakanyar két szabadstrandját: a dunakeszit és a zebegényit. A dunakeszi önkormányzat közleménye szerint a vízben „az egyik biológiai paraméter a megengedett határérték felett volt”. A lezárás nem tartott sokáig, a pár nappal későbbi kontrollmérés szerint az értékek újra a megfelelő szint alá kerültek, jelenleg is használható mindkét strand. 

Dunakeszin helyi Facebook-csoportokban elterjedt egy poszt, miszerint valakinek azután lett rosszul a kutyája, hogy ivott a Duna vizéből. A hír a Szentendrei-szigeten lévő Szigetmonostort is elérte: a Facebookon megjelentek szerint több kutya is mérgezést kapott a Duna vizétől Dunakeszi és Horány térségében.

„Az eredeti poszt, ami gyorsan terjed el, azóta már nem elérhető.

Az önkormányzatnak nincs tudomása arról, hogy bármilyen szennyező anyag került volna a folyóba.

Sem a horányi strandon fürdőzők, sem a Szigetmonostor közigazgatási területén kutyájukat sétáltatók részéről nem érkezett eddig bejelentést semmiféle, a Duna vízminőségével összefüggő problémáról, épp ellenkezőleg a legutóbbi hivatalos vízminta eredmény a Duna vízminőségét fürdésre alkalmasnak találta” – közölte az önkormányzat.

A nagyott futott, eredeti posztot lapunk sem találta, de a beszámoló megágyazott annak a vélekedésnek, miszerint a víz minősége a Dunakeszitől északra található gödi Samsung SDI akkumulátorgyár miatt romlott. Az internet népe mindenestre egyértelműen a Samsung-gyárat okolta a vízminőség romlásáért. „Már vagy egy hónapja volt egy hír, hogy egy nőnek el kellett vinni a kutyáját az állatorvoshoz, mert a dunai fürdőzés után hányt, fosott. Az orvos valami szert kimutatott, ami a kutyába került, feltehetően a vízből. Amit az akkugyárban használnak. Ha beüzemelik a Vác és Sződliget közötti vízművet, kérdés, lehet e fürdeni ilyen gond nélkül” – írta például az egyik hozzászóló. 

Kifogásolt vízminőség egész évben?

Biztosan nem tett jót, hogy az önkormányzat nem nevezte meg a szennyezés okát, csak annyit írt, hogy egy „biológiai paraméter” határértéke volt magasabb a megengedettnél. Ugyanakkor van egy hivatalos adat, ami aggodalomra adhatna okot: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) fürdővízminőségi térképe szerint a szabadstrand éves minősítése „kifogásolt”, miközben a környező strandoké ennél jobb minősítést kapott. 

Passa Gábor főtájépítész nemrégiben erről beszélt a Dunakeszi Posztnak: mint mondta, a fürdési idény előtt legfeljebb három héttel, az alatt legalább háromszor úgy, hogy az egyes mintavételek között nem telhet el egy hónapnál hosszabb idő, folyamatosan végzik a mintavételeket. „Ezt akkreditált laborok veszik le, jelen esetben a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Ők elemzik és továbbítják a BFKH (a fővárosi kormányhivatal - a szerk.) Népegészségügyi Főosztályának. A vizsgálat során az Enterococcus és az Escherichia coli számot vizsgálják. Ha a határértékek magasak, a hatóság intézkedik, azaz megtiltja a fürdést.” Az éves kifogásolt vízminőségről azt mondta, a strand vize folyamatosan alkalmas volt a fürdésre, de az egyik évben a vízminták értékei között akkora ingadozások voltak, hogy a kifogásolt osztályba sorolták. „Ez lehetett például egy esős időben, vagy közvetlenül egy nagyobb esőt követő mintavétel miatt. Mivel az értékelés évente történik, ezért az osztályzat módosítása is évente egyszer történik. Vagyis nem ellentmondásos, amit az NNK oldalán látunk: egyszerre állhat fenn az az állapot, hogy az összesített, négy éves vizsgálat alapján kifogásolt a minőség, és a víz az adott évben folyamatosan kiváló.”

A dunakeszi szabadstrand

 
A dunakeszi szabadstrand
Fotó: MTI/Mohai Balázs
 

Enterococcus és Escherichia coli

Kérdéseket küldtünk az NNK-nak, ahonnan nem érkezett válasz, ellenben Budapest Főváros Kormányhivatala elküldte a hivatalos közleményt a strand újranyitásáról. „A Zebegényi fürdőhelyen Escherichia coli és Enterococcus faecalis, Dunakeszin pedig az Enterococcus faecalis értéke lépte túl a jogszabály által előírt határértéket. Mivel a július 18-i ismételt hatósági fürdővíz mintavétel vizsgálatok eredményei mindkét fürdőhely vonatkozásában megfelelőek lettek, a korlátozás feloldására július 22-én sor került.” 

Az NNK szerint az enterococcus előfordulását okozhatja csőtörés, talajvízszivárgás. Nem önmagában a baktérium jelent egészségkockázatot, hanem a jelenléte szennyvíz eredetű szennyezésre, vagyis kórokozók vélelmezhető előfordulására utal. Az Escherichia coli esetében ugyanez a helyzet. 

 
A zebegényi szabadstrand
Fotó: MTI/Mohai Balázs
 

Mivel sem az NNK, sem a kormányhivatal nem válaszolt a megkeresésünkre érdemben, a Dunakeszinél mérést végző Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek is írtunk, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a mérés eredményeiről nem adhatnak bővebb tájékoztatást. Általánosságban viszont közölték, a Duna-víz mikrobiológiai állapotát számos környezeti, valamint antropogén (emberi tevékenységből eredő) hatás befolyásolja.

A Duna vízminőségét befolyásoló leggyakoribb tényezők lehetnek: 

  • időszakos, lökésszerű szennyvíz-, illetve tisztítottszennyvíz-bevezetések;
  • vízállásváltozás (bemosódások, hirtelen leeső, özönvíz-szerű csapadék kialakulása);
  • a Duna-vízre, de általában minden nagy vízhozamú folyóra igaz, hogy a víztest nem homogénen, azaz egyenetlenül keveredik;
  • fürdőzők számának változása a fürdési szezonban (napszakosan, hétről hétre, időjárástól függően).

„A vizsgálati eredmény értelmezésekor figyelembe kell továbbá venni azt is, hogy (...) folyamatában, sorozatminták levételével ideális kirajzolni a Duna-víz mikrobiológiai állapotát” – fogalmaztak. 

Van köze a Samsunghoz? 

Az elmúlt években számos alkalommal lehetett olvasni arról, hogy az országban található akkumulátorgyárak különböző szennyezéseket okoztak. Idén év elején az is kiderült, hogy a Dunakeszivel szomszédos Gödön lévő Samsung SDI akkumulátorgyár négy év alatt 88 tonna magzatkárosító oldószert, ún. NMP-t (N-Methyl-Pyrrolidon) bocsátott ki a levegőbe. Az oldószert megtalálták a helyi kommunális szennyvízben is. Ahogyan az is köztudott, hogy a Samsung SDI víziközmű-hálózatát jelenleg fejlesztik Sződliget és Vác felé, északi irányban, a beruházás még nem készült el. Éppen ezért nem meglepő, ha a környező településeken mutatkozó szennyezéseket rögtön a gyárhoz kapcsolják. 

Az akkumulátorgyárak okozta mérgezésekkel részletesen foglalkoztunk egy korábbi cikkünkben: 

Megkerestük a Samsung SDI-t és a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-t, hogy lehet-e köze a Dunakeszi strandnál mért szennyezésnek a gyár tevékenységéhez. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz a két társaságtól. 

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármeste viszont határozottan cáfolta, hogy akkumulátorgyárnak bármi köze lenne a szennyezéshez. Ha szennyezne is a gyár, az akkor is kémiai és nem biológiai eredetű lenne, és a talajvizet érintené. A Duna-parttól kilométerekre található, nem is engednek semmit a folyóba, és a víziközmű-hálózata Vác irányába halad, állítja a polgármester. A városvezető szerint a strand megnyitása óta folyamatosan mérik a vízminőséget, egyszer mutattak ki magas, ám még határérték alatti eredményt (ezért sorolták éves szinten „kifogásolt” kategóriába a strandot), minden más esetben kielégítőek voltak a vizsgálatok. Dióssi úgy látja, az ideiglenes lezárást megelőző mérés során valami speciális körülménynek kellett lennie, ugyanis sem előtte, sem utána nem mértek hasonlót, az azt követő kontrollvizsgálat pedig már rendben találta a víz minőségét. „Azóta sokan fürödtek Dunakeszinél a Dunában, senkinek semmi baja nem lett” – fogalmazott a polgármester. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk