Hivatalos: olyan meleg volt vasárnap, mint még soha

  • narancs.hu
  • 2024. július 23.

Lokál

Egy EU-jelentés szerint több mint nyolcvan éve a múlt vasárnap volt a legmelegebb nap a világon.

 

Vasárnap, július 21-én mérték a legmagasabb hőmérsékletet a világon a feljegyzések kezdete, azaz 1940 óta; a globális átlagos felszíni hőmérséklet ezen a napon 17,09 Celsius-fok volt - jelentette be kedden az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus.

Ez a mérési adat 0,01 Celsius-fokkal meghaladja a korábbi, 2023 július 6-án mért rekordot. A Copernicus közleménye egyúttal azt sem zárta ki, hogy az elkövetkezendő napokban - az Egyesült Államok és Európa egyes részeit sújtó hőhullám következtében - ez az új rekord is megdől.

Ahogy az éghajlat tovább melegszik, egészen biztosan új rekordokat rögzítünk majd a ránk váró hónapok és évek során" - jelentette ki Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója, megdöbbentőnek nevezve a különbséget az utóbbi 13 hónap hőmérséklete és az azelőtt mért hőmérsékleti rekordok között. A globális felmelegedésre utal az a mérési adat is, hogy a tíz éven át tartó, legmagasabb napi átlaghőmérséklettel bíró szakasz éppen a legutolsó tíz év, 2015-től 2024-ig.

A 2023-as rekord előtt a napi globális átlaghőmérséklet 2016 augusztus 13-án ért a csúcsra, 16,8 Celsius-fokkal, tavaly július 3-a óta azonban 57 olyan napról tudni, mikor ez a rekord megdőlt.

A Copernicus két hete jelentette be, hogy 2024 júniusa melegebb volt, mint bármely korábbi június a feljegyzések kezdete óta: a globális átlag másfél Celsius-fokkal meghaladta az iparosodás előtti szintet. A klímaváltozást figyelő szolgálat figyelmeztetett arra is, hogy a globális átlaghőmérséklet júniusban már 13. hónapja volt egyfolytában rekordmeleg.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.