rés a présen

„Minden bicajtávra van”

  • rés a présen
  • 2023. július 5.

Lokál

Szutorisz Szabolcs főszervező, Tricikli Fesztivál

rés a présen: Hogyan született a Tricikli Fesztivál?

Szutorisz Szabolcs: A Tricikli Fesztivál – Irodalom három keréken elnevezésű rendezvénysorozat 2021-ben jött létre, de maga az ötlet már előtte is megvolt. Petró Annamáriával közösen találtuk ki az alapokat. Mindketten ugyanabban a kulturális közegben mozgunk Szegeden. Ő akkoriban a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Házban dolgozott, én a Grand Caféban, esténként pedig gyakran ültünk egy társaságban a Jazz Kocsma valamelyik asztalánál. És akkor most el is soroltam az alapító helyszíneket. A Jazz Kocsmához több szálon kötődöm. Egyetemista éveimben először pultosként, később zenés irodalmi bemutatók szervezőjeként dolgoztam itt. Utóbbiból Új Krisztina barátom közreműködésével még egy tehetséggondozó íróműhely is kinőtte itt magát, Törzsasztal Műhely néven.

rap: Irodalom és a kerekezés – hogyan jönnek ezek össze?

SZSZ: Azt hiszem, a kerekezés volt előbb. Szegeden minden bicajtávra van. Lineáris programstruktúrát akartunk, mert az a cél, hogy úgy kössük össze a helyszíneket, hogy közben a közönséget is magunkkal vigyük. A lényeg az, hogy a kisközösségi buborékokból kicsalogatva a látogatókat, megmutassuk nekik a különböző profilú, de minőségi kultúrát közvetítő civil szerveződéseket. Mivel a jól megválasztott szavaknak széles a hatókörük, útközben az is egyértelmű lett, hogy az irodalom fogja ezt a kezdeményezést összekovácsolni.

rap: Mikor lesz az idei rendezvény?

SZSZ: Már az első év után megkerestek minket Sepsiszentgyörgyről, hogy tarthatnának-e ők is Tricikli Fesztivált. A szegedi szervezőkkel végül úgy döntöttünk, hogy ha már így alakult, ne aprózzuk el a bővülést, keressük fel a vajdasági barátainkat is. Ez is bejött. 2022-ben már Magyarkanizsával és Sepsiszentgyörggyel együtt vágtunk neki a szervezésnek. Így van ez az idén is. Magyarkanizsán és Sepsiszentgyörgyön már lezajlott a 2023-as Tricikli Fesztivál, Szegeden július 13–16. között csapunk a drótszamarak közé.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk