Nem ül volán mögé többé II. Erzsébet királynő a közutakon

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. március 31.

Lokál

De ettől még a birtokain kedvére hódolhat szenvedélyének.

Férje példáját követve felhagyott az autóvezetéssel a brit uralkodó is.

A The Sunday Times című konzervatív brit lap udvari forrásokat idéző beszámolója szerint II. Erzsébet királynő – aki áprilisban ünnepli 93. születésnapját – megszívlelte a biztonságára ügyelő stáb tanácsát, és legalábbis nyilvános közutakon már nem fog vezetni.

Férje, az idén 98 esztendős Fülöp edinburghi herceg januárban volt súlyos autóbaleset részese, mikor a királyi család kelet-angliai téli rezidenciája, Sandringham közelében a helyi főútra próbált kihajtani Land Rover Freelander terepjárójával, ám eközben összeütközött egy Kia személyautóval.
A Land Rover felborult, és Fülöp herceget a helyszínre érkező többi autós segítette ki az oldalára dőlt kocsiból.
Fülöpnek nem esett baja, de a másik kocsi utasának eltört a csuklója, a Kiát vezető 28 éves nő pedig a térdén szenvedett könnyebb vágásos sérüléseket.
A Kia személyautóban utazott egy kilenc hónapos kisfiú is, ő nem sérült meg.
Fülöp herceg – bár a hatóságok nem marasztalták el – néhány héttel később önként visszaadta jogosítványát.


A királynő uralkodói kiváltságai okán az egyetlen ember az Egyesült Királyságban, akinek eddig sem volt szüksége a jogosítvány megszerzésére az autóvezetéshez.

Az uralkodónak és Fülöp hercegnek egyaránt régi szenvedélye volt az autóvezetés, és mindkettőjüket rendszeresen lehetett is látni vezetés közben a Londonon kívüli királyi rezidenciák – Windsor, Sandringham, Balmoral – környékén.

A The Sunday Times forrásai szerint II. Erzsébet királynő nem feltétlenül hagy fel teljesen az autóvezetéssel: lehet, hogy a királyi birtokok belső, a nyilvánosságtól elzárt útjain továbbra is maga vezet majd, de a közutakra már nem hajt.

Az uralkodó a hivatalos programokra eddig is sofőr vezette autóval érkezett.

Figyelmébe ajánljuk